Rejting

Standard and Poor's: Kreditni rejting BiH B sa stabilnim izgledima

Gospodarstvo / Flash | 23. 09. 2014. u 09:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna agencija Standard and Poor's potvrdila je kreditni rejting BiH, B sa stabilnim izgledima.

U obrazloženju ove agencije, navodi se kako su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom ocjene kreditnog rejtinga ostali nepromijenjeni, priopćila je Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Standard&Poor's smatra kako bi poplave koje su se dogodile u ovoj godini mogle voditi k smanjenju ekonomskog rasta, te do pogoršanja fiskalne pozicije i vanjskog duga.

Međutim, očekuje se da će BiH nastaviti dobivati značajnu međunarodnu podršku kako bi financirala svoj deficit.

Stanadard&Poor's također navodi kako je bankarski sektor dobro kapitaliziran, te da NPL (nekvalitetni krediti) blago rastu kao posljedica poplava i njihovog utjecaja na domaćinstva i korporativni sektor.

Analitičari ove agencije navode kako bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko bi bila primijećena povećana neizvjesnost u financiranju vanjskog duga ili neispunjavanje uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda.

Rejting bi mogao biti smanjen i za više od jednog stupnja ukoliko bi došlo do odgađanja otplata službenim kreditorima.

Povećanje kreditnog rejtinga moglo bi biti razmatrano u slučaju bolje suradnje među entitetima i unapređenja njihovih odnosa s državnim institucijama, što bi postupno omogućilo implementaciju reformi koje se ne bi oslanjale na međunarodni pritisak i političku uvjetovanost.

To bi dovelo do jačanja poslovnog okruženja i vodilo ka održivom rastu i boljoj vanjskoj poziciji.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Duljko Hasić izjavio je za Agenciju Fena da je izuzetno pozitivno što je Međunarodna agencija Standard and Poor's potvrdila kreditni rejting BiH.

Hasić smatra da su na to, između ostalog, utjecale izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH koje bi uskoro trebale biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pojasnio je da su načinjene značajne izmjene i da je Zakon sada usuglašen sa zakonodavstvom Europske unije, a potencijalnim investitorima odgovara s aspekta sigurnosti i povoljnosti ulaganja.

Drugi ključni razlog za potvrdu rejtinga, po Hasićevom mišljenju, jest što su bh. vlasti, i pored ogromnih šteta od majskih i augustovskih poplava, posvetile dužnu pozornost servisiranju vanjskog duga, koje nije došlo u pitanje.

Smatra da je značajno doprinijela i uloga valutnog odbora u BiH koji je u proteklom turbulentnom razdoblju uspješno usmjeravao ekonomiju i održavao monetarnu stabilnost, čime je smijenjen pritisak vanjskog faktora i ostavljen prostor za poticanje rasta, pogotovo rasta izvoza koji je ostvaren u ovom razdoblju.

''Ova ocjena je politički izazov za one koji će nakon predstojećih izbora voditi zemlju da načine iskorak o pitanju svih zastoja koji koče Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu'', istakao je Hasić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close