javni poziv

Srušena cijena 'Ere': Institucijama HNŽ-a hotel ponuđen za 14,3 milijuna maraka

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2015. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hotel “Ero” jedini je objekt koji je ispunio uvjete iz javnog poziva za nabavku poslovnog prostora za smještaj institucija HNŽ-a. Na javni poziv koji je raspisan 4. prosinca prijavila su se tek tri kandidata i to Zavod mirovinsko invalidskog osiguranja FBiH koji je ponudio Hotel “Eru”, “Projektant” Marinka Rozića i Odvjetnički ured Zaklan koji je ponudio Fabriku duhana Mostar.

Uvjeti

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović kazao je kako je Povjerenstvo koje je bilo zaduženo za ovu proceduru konstatiralo kako samo ponuda Zavoda PIO/MIO zadovoljava uvjete natječaja, prenosi Dnevni list.

Pavlović naglašava kako je poziv bio neobavezujućeg karaktera te kako će se Vlada HNŽ u narednom periodu očitovati o tome hoće li se i pod kojim uvjetima ići u kupovinu Hotela Ero.

Također pojašnjava i kako je Povjerenstvo shodno rezultatima poziva Vladi predložilo da ukoliko se odluči za dalju proceduru imenuje tim za pregovore sa Zavodom a koje bi u tim pregovorima definiralo cijenu i uvjete plaćanja.

Zavod PIO/MIO ponudio je cijenu od 1.500 maraka po metru četvornom hotela, što je bio i glavni uvjet iz poziva. Površina prostorija hotela “Ero” iznosi 9.591,04 m², a cijena je u posljednjih godinu dana varirala od 24 milijuna, kolika mu je procijenjena vrijednost, do 19,5 milijuna za koliko je nuđen zadnji put kada je stavljen na prodaju. Ovoga puta Zavod je hotel ponudio za 14,3 milijuna maraka, a na Vladi HNŽ-a je da se odluči hoće li objekt u centru grada kupiti za ovaj novac.

Za i protiv

Nakana da se trajno riješi problem smještaja institucija naišla je većinom na negodovanje u HNŽ-u. Sindikati i radnici u administraciji kojima Vlada duguje novac po presudama burno su reagirali na informaciju kako će županija kupiti prostore vrijedne milijune maraka. Sa druge strane postoje i oni koji ovaj projekt podržavaju jer bi se njime dugoročno riješio problem i smanjili troškovi zakupa koji trenutno iznose milijune maraka na godišnjoj razini.

Pavlović nije mogao reći kada će se odluka o prihvaćanju ili odbijanju ponude iz Zavoda PIO/MIO naći na Vladi. Podsjetimo kako u Vladi do sada nije bilo jedinstvenog stava po pitanju kupovine objekta za smještaj institucija iako je poznato da županija godišnje izdvaja ogroman novac za najam prostora za smještaj ministarstava i raznih uprava. Županijski premijer Nevenko Herceg smatra kako se konačno ovaj problem mora riješiti, no još uvijek se ne može govoriti o kupovini hotela jer se njegovi koalicijski partneri (SDA) nisu očitovali po ovom pitanju.

Smještaj za sve

U pozivu koji je raspisala Vlada navodi se kako traže površinu poslovnog prostora oko 9.500 m² bruto korisnog prostora, s raspoloživih 10 parking-mjesta u garaži i 20 do 30 parking mjesta na vanjskom parkingu.

Zahtijevana površina poslovnog i garažnog prostora treba biti sadržana u jednom objektu. Od ukupnog prostora oko 7.500 m² trebao bi biti uredski prostor za smještaj 16 institucija i drugih tijela i organa županijske uprave u kojima radi oko 600 ljudi. Preostalih 2.000 m² odnosilo bi se na dvorane za sjednice Skupštine i Vlade,dvorane za sastanke na svakom katu, prostor za arhivu, mokre čvorove, pomoćne prostorije itd, prenosi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close