Dodik

Srpska uzima kredit ruske banke i izbacuje Federaciju iz Južnog toka

Gospodarstvo / Flash | 16. 04. 2014. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas da će RS uzeti kredit od jedne ruske banke, bez obzira na to hoće li možda i biti nastavljen aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Kazao je kako to nije kredit koji daje država Rusija, već ruska banka, koja je RS-u odobrila određeni iznos sredstava.

Kazao je kako to nije kredit koji daje država Rusija, već ruska banka, koja je RS-u odobrila određeni iznos sredstava.

''Što se tiče MMF-a, mi smo uvjete koje su tražili za produžetak aranžmana odbili, ali su s MMF-om nastavljeni razgovori'', rekao je Dodik i naveo da neće prihvatiti donošenje po radnike lošeg novog zakona o radu i još neke uvjete, ali da, ako je MMF spreman davati sredstva na bazi uvjeta koje je moguće ispuniti, RS je za to spremna.

RS, kaže, svoj stav o tom pitanju neće promijeniti, a hoće li MMF, ostaje da se vidi.

''Ako promijene stavove, imat ćemo aranžman, ako ne nećemo'', naveo je Dodik i precizirao kako će kredit od jedne ruske banke "doći kasnije“.

S Rusijom, kazao je, RS ima vrlo uspješnu suradnju.

''Poštujemo je i volimo, i uvažavamo njezinu ulogu u svijetu i na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu. Oni od nas u političkom smislu ništa ne traže, podržavaju Daytonski sporazum, protiv su pravnog nasilja visokih predstavnika i zahvalan sam im na tim stavovima'', rekao je entitetski predstavnik i dodao da nije točno da RS nema međunarodnih prijatelja, kao što to tvrdi SDS.

Govoreći o projektu "Južni tok“, ponovio je i na današnjoj press-konferenciji u Banja Luci da postoje raniji službeni stavovi i Federacije BiH da se želi uključiti u taj projekt i na bazi toga su vođeni pregovori u Rusiji, ali da je, kada je došao konkretan sporazum na suglasnost u Vijeću ministara, FBiH rekla da u tome ne želi sudjelovati.

Sada se, kaže, mora izvršiti promjena tog sporazuma isključivo na prava i obveze koje ima RS i to se, tvrdi, i čini ovih dana, tako da se FBiH isključi iz tog projekta.
O tome se, dodaje, usuglašavaju s Rusijom i dostavit će taj sporazum Vijeću ministara BiH iz čega će vidjeti kakav će biti odnos prema tome.

Kopirati
Drag cursor here to close