Izjave za pamćenje

Srpska i Federacija dogovorili akciju: Vrijeme je za poskupljenja

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2015. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić definirali su danas okvirni akcijski plan kada su u pitanju obveze iz reformske agende s ciljem da se što više harmoniziraju propisi u oba entiteta i stvori jedinstven poslovni ambijent.

Nakon sastanka u Banja Luci priopćeno je kako će detaljni akcijski planovi biti urađeni nakon što precizniji dogovor o tome postignu resorna ministarstva te da će krajem kolovoza biti usuglašene konačne verzije tekstova određenih propisa u BiH, a na zajedničkoj sjednici bit će usuglašena i usvojena određena harmonizirana rješenja i propisi.

Zamrznuto zapošljavanje 

Federalni premijer Fadil Novalić je nakon sastanka s Cvijanović istaknuo kako su prvenstveno razmatrane gospodarske teme iz reformske agende s ciljem da se poboljša ekonomska situacija i zapošljavanje. Naglasio je i da su prije usvajanja reformske agende počele aktivnosti na poboljšanju privrednog ambijenta, a nedavno je utvrđen i novi Zakon o radu u FBiH.

Novalić je rekao da nije lagan posao provođenje mjera iz reformske agende, ali da postoji spremnost da se ide u reforme.

Entitetska premijerka također očekuje da će u RS biti razumijevanja za usvajanje novog zakona o radu, koji neće biti na štetu radnika. I Cvijanović je rekla da će neka od rješenja koje je usvojila RS biti stavljena na raspolaganje Federalnoj vladi, a zajedno će usuglasiti zakon o stečaju, koji je ocijenjen kao vrlo važan.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama konsolidacije javnih poduzeća, kao što su željeznice i u tom poslu očekuju podršku Svjetske banke.

Razgovarano je i o reformi javne uprave u kojoj će biti „zamrznuto“ zapošljavanje, a u sljedeća tri tjedna  bit će održan i sastanak uprava aerdoroma i carine o pitanju izvoza mesa iz BiH.

Novalić je precizirao da će biti stavljen moratorij na novo zapošljavanje u javnoj upravi.

''Druga mjera je ograničenje fonda za plaće i treća novi zakon o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se osiguralo da iz jedne u drugu službu je moguće pomjeranje službenika te uprava postala bolji servis za građane'', pojasnio je Novalić.

I Cvijanović je istaknula da ta reforma podrazumijeva da nema ''gomilanja'' administrativnih radnika te da će se ograničiti fond plaća, što onemogućava novo zapošljavanje.

Čudna logika premijera 

Uoči sastanka Novalić je za N1 rekao kako su poskupljenja neizbježna te kako se ne boji socijalnih nemira.

"Cijene nafte su niske trenutno u svijetu, i padat će još više. Vjerujemo da je sada pravo vrijeme da se cijena nafte u BiH poveća za 10 posto, što će se dalje investirati u autoceste, odnosno njihovu izgradnju'', kazao je Novalić za N1, dodavši da cijene alkohola i cigareta također moraju ići ''gore'', a da će se taj dio novca investirati u zdravstvo, odnosno u liječenje i prevenciju bolesti uzrokovanih alkoholom i cigaretama.

Rekao je kako u javnom sektoru neće biti otpuštanja radnika te da su socijalni nemiri ''odraz straha''.

''Trebamo li se pogeti pred ekonomskim reformama? Svjesni smo rizika i svjesni smo da trebamo trpjeti. Reforme više nećemo odlagati, jer će kasnije biti još teže'', rekao je.

Danas je Novalić pak izjavio je kako na mogućim prosvjedima u FBiH  zbog zakona o radu ne očekuje radnike, već one čiji su interesi pogođeni.

Zadnji u Europi

''Dolazim iz te sfere i znam da radnici nisu pogođeni novim zakonom o radu, već nagrađeni'', uvjeren je Novalić rekavši kako su dva bh. entiteta zadnji u Europi koji nisu usvojili nove zakone o radu.

''Ne ponosimo se time'', rekao je on ističući da se onda postavlja pitanje zašto u BiH nema visokih prava radnika i zapošljavanja, ako neki sindikati tvrde da su sadašnja zakonska rješenja dobra.

''Pitanje novog zakona o radu je pitanje suspenzije nekih asimetričnih, nejednakih, prava koja su stečena starim zakonom o radu'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close