Raspodjela

Srpska će se žaliti MMF-u

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2016. u 08:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Srpska godinama trpi štetu zbog nepouzdane raspodjele neizravnih poreza i pokušat će s Međunarodnim monetarnim fondom omogućiti sigurniji i kontroliran sustav raspodjele poreza'', izjavio je ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Na optužbe iz Federacije BiH prema kojima Srpska lažira podatke zbog čega je navodno FBiH oštećena, Tegeltija poručuje kako je Srpska ta koja je oštećena.

"Prije nekoliko godina bilo je indicija kako se štimao rezultat tako što se u trenutku kada se moraju unijeti sve porezne prijave ne unese poreska prijava 'Telekoma Srpske', što značajno pogorša poziciju Srpske", rekao je Tegeltija za Euroblic.

Istaknuo je kako se mora osigurati stabilnost procjene neizravnih poreza na godišnjoj razini, jer je riječ o ozbiljnom novcu.

"Događa se da utvrđujete proračun i imate u studenom neke koeficijente na čijoj bazi pravite projekciju prihoda za iduću godinu, a onda se koeficijenti promijene nakon nekoliko mjeseci", pojasnio je Tegeltija, prenijela je Srna.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH naveli su da se koeficijent za doznačavanje novca entitetima izračunava na osnovu krajnje potrošnje, odnosno onog iznosa PDV-a koji predstavlja krajnju potrošnju, a svi PDV obveznici dostavljaju svoje PDV prijave na mjesečnoj razini i odgovaraju za njih pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Kopirati
Drag cursor here to close