Na vrijeme

Srednjoškolaci u BiH će se educirati o potrošačkim pravima

Gospodarstvo / Novac | 20. 08. 2017. u 09:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet udruga potrošača iz Odžaka, Tuzle, Goražda, Mostara i Travnika izabrano je za korisnike sredstava u ukupnom iznosu od 66.687,20 KM s ciljem da ojačaju kapacitete svojih udruženja, te educiraju potrošače o osnovnim potrošačkim pravima i zaštiti ekonomskih interesa.

To je omogućeno zahvaljujući Odluci o raspodjeli sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama-potpora udruženjima potrošača“ koju je početkom augusta odobrio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

''Resorni ministar svake godine održi sastanak s predstavnicima udruženja potrošača nakon kojeg se aktivnosti usmjeravaju na rješavanje ključnih problema kroz realizaciju određenog projekta. U suštini nemate zaštite potrošača ako građani ne znaju da ima Zakon o zaštiti potrošača i da postoje institucije koje se time bave'', rekla je za Fenu predsjednica Udruženje građana "Klub potrošača“ TK Tuzla Gordana Bulić.

Edukacije o zaštiti potrošača, ističe, vršit će se u osnovnim i srednjim školama kako bi pripadnici date populacije prije nego postanu "pravi domaćini/domaćice“ znali svoja prava i da na ispravan način kontroliraju kupljene proizvode.

Od ukupno 32 srednje škole u Tuzlanskom kantonu, u projekt će, kako navodi, minimalno biti uključeno 28 u kojima se planira prvo provesti testiranje da bi se utvrdilo koliko srednjoškolci znaju o potrošačkim pravima.

''Na osnovu tih rezultata izradit ćemo sadržaj edukacija nakon kojih planiramo upriličiti i natjecanje'', dodala je Bulić.

Predsjednik Udruženja građana Posavske županije "Klub potrošača“ Odžak Redžo Omerbašić potvrdio je Feni da će, nakon dodjele navedenih sredstava, u Odžaku, Domaljevcu i Orašju organizirati edukacije za osnovce i srednjoškolce u skladu sa standardima koji propisuju Zakon o zaštiti potrošača.

'' Kroz okrugle stolove i druge vidove edukacija upoznat ćemo ih o pravima potrošača da bi prilikom kupovine recimo televizora znali da traže garantni list uz koji, da bi bio u funkciji, moraju posjedovati račun'',istaknuo je Omerbašić.

Kako bi zaštitili potrošača, naglašava, mora djelovati tako da uvjeri prodavača da vrati proizvod to jest prihvati reklamaciju i tako utječe da ne dođe do inspekcijskih službi.

U tom cilju i Udruga za unapređenje kvalitete življenja "Futura“ iz Mostara, Vijeće potrošača Bosanskopodrinjskog kantona Goražde i "Klub potrošača srednje Bosne“ Travnik koristit će odobrena sredstva za pravovremeno izvještavanje potrošača o svim promjenama na tržištu kao što su ponuda novog proizvoda, sniženja, rasprodaja, a prvenstveno o kvaliteti pojedinih proizvoda.

Od ukupnog iznosa od 66.687,20 KM za podršku radu i jačanju kapaciteta udruženja potrošača kroz sufinanciranje režijskih troškova u 2017. godini osigurano je 27.473,30 KM, a preostalih 39.213,90 KM za realizaciju projekata o temi "Informiranje i savjetovanje potrošača o osnovnim potrošačkim pravima i zaštiti ekonomskih interesa potrošača“.

Prenos navedenih sredstava na udruženja izvršit će se na osnovu zaključenog ugovora između udruženja potrošača i Federalnog ministarstva trgovine.

Kopirati
Drag cursor here to close