Naknada štete

Središnjoj banci BiH treba vratiti 600.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2016. u 15:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Apelacijskog odjela Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja optuženog Nedžada Bajraktarevića, a djelomično uvažilo žalbu punomoćnika oštećene Središnje banke BiH, pa je presuda Suda BiH preinačena u odluci o imovinsko-pravnom zahtjevu na način da se Bajraktarević obavezuje platiti Središnjoj banci 600.000 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem kaznenog djela.

Iz Suda BiH priopćeno je da je Vijeće drugostupanjskom presudom Bajraktareviću naložilo da Središnjoj banci BiH plati i zakonsku zateznu kamatu, počevši od 26. listopada 2015. godine, kao sljedećeg dana kada je Središnja banka postavila svoj imovinsko-pravni zahtjev, pa sve do isplate, piše Srna.

Preostalim dijelom imovinsko-pravnog zahtjeva Središnja banka BiH se upućuje na parnicu. Prvostupanjskom presudom Suda BiH, Bajraktarević je proglašen krivim da je počinio kazneno djelo pronevjera u službi i osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Protiv prvostupanjske presude žalbu je uložilo Tužiteljstvo BiH zbog odluke o kazneno-pravnoj sankciji s prijedlogom da Vijeće žalbu Tužiteljstvo u cijelosti uvaži, pobijanu presudu preinači, te Bajraktareviću izrekne zatvorsku kaznu u dužem vremenskom trajanju.

Bajraktarevićev branitelj žalbu je uložio zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede kaznenog zakona i odluke o kazni i troškovima postupka, s prijedlogom da Vijeće žalbu uvaži, pobijanu presudu preinači i optuženom izrekne oslobađajuću presudu ili da presudu preinači u pogledu odluke o kazni i optuženom izrekne blažu kaznu i oslobodi ga od naknade troškova postupka ili da presudu ukine i zakaže pretres pred Apelacionim vijećem.

Žalbu je uložila i Središnja banka BiH, putem svog punomoćnika, i to zbog odluke o imovinsko-pravnom zahtjevu s prijedlogom da Vijeće žalbu uvaži i presudu u pobijanom dijelu preinači na način da Bajraktarevića obaveže da joj plati 600.000 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem kaznenog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počevši od 8. prosinca 2014. godine kao dana saznanja za štetu, pa sve do isplate.

Apelacijsko vijeće je održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužiteljstvo BiH, Bajraktarevićev branitelj i punomoćnik Središnje banke BiH ostali u cijelosti kod navoda iz pismeno podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelacijsko vijeće je donijelo navedenu odluku.

Bajraktarević, 'suključar', odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjelu za trezorske poslove i bivši zaštitar u Središnjoj banci BiH osuđen je zbog krađe 600.000 KM iz ove financijske institucije. On je od 2012. godine prisvojio ukupno 600.000 KM, odnosno po 200.000 KM u tri navrata.

Kopirati
Drag cursor here to close