Slabljenje sidra

Središnja banka BiH: Ako Grčka napusti eurozonu BiH će pretrpjeti neizravnu štetu

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2015. u 16:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja banka Bosne i Hercegovine objavila je u utorak kako bi ta zemlja u slučaju izlaska Grčke iz zajedničke europske monetarne unije mogla pretrpjeti neizravnu štetu jer će to neminovno dovesti i do slabljenja eura kao "sidra" za koje je vezana bosanskohercegovačka nacionalna valuta konvertibilna maraka (KM).

Iz SBBiH su u pisanom priopćenju objavljenom u Sarajevu naveli kako pozorno prate razvitak krize u Grčkoj s ciljem poduzimanja pravodobnih mjera ukoliko za to bude potrebe.

Ukoliko bi Grčka i službeno bankrotirala BiH neće biti izravno pogođena jer u njoj ne posluju grčke banke kako je to slučaj u drugim državama regije niti postoje značajnije gospodarske i trgovinske veze dvije države.

Središnja banka BiH upozorava međutim kako će eventualni izlazak Grčke iz europske monetarne unije imati značajne implikacije po euro i po Europsku uniju. U tom bi slučaju euro kao trenutačno globalna i stabilna valuta bio izložen pritiscima pa se može očekivati njegovo slabljenje.

U slučaju BiH to automatski znači i slabljenje konvertibilne marke koja je za euro vezana fiksnim tečajem.

Osim deprecijacije eura a time i KM za očekivati je dalje usporavanje gospodarskog rasta eurozone zbog odliva kapitala i smanjene potrošnje stanovništva, stoji u izjavi koju prenosi Hina.

Ukoliko ne dođe do značajnog širenja dužničke krize i prelijevanja posljedica grčkog bankrota na ostale zemlje europske monetarne unije koje imaju visoke razine zaduženosti u srednjoročnom bi razdoblju moglo doći do stabilizacije europske privrede, do čega bi prevashodno doveo stimulativni učinak kojega bi deprecijacija eura imala na izvoz ove regije, cijene u Središnjoj banci BiH.

U pogledu investiranja na tržištu europske monetarne unije procjena je kako sadašnja kriza može značiti pad prinosa snažnih država-članica i rast prinosa slabijih zemalja što bi moglo imati utjecaja i na devizne pričuve BiH.

Iz Središnje banke BiH izrazili su uvjerenje kako će financijske institucije Europske unije učiniti sve da ne dođe do prelijevanja sadašnje nestabilnosti na ostale zemlje članice eurozone.

Kopirati
Drag cursor here to close