Vučić najavio

Srbija planira kupiti Elektroprivredu Republike Srpske?

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2015. u 07:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Elektroprivreda Srbije'' neće biti privatizirana, već će pokušati kupiti elektroprivredna poduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ili da se udruži s njima, najavio je premijer Aleksandar Vučić.

''Želim najavim da mi imamo drugačije planove za EPS. Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatizujemo. Želimo da proširimo svoj uticaj, da razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom. Pokušaćemo da učestvujemo u kupovini ili stvaranju zajedničkih preduzeća sa RS i Crnom Gorom – izjavio je Vučić za Nedeljnik.

Koliko bi ovaj potez bio isplativ i na koji način bi posao mogao biti realiziran, analizira Ministarstvo energetike, potvrdio je za Kurir ministar Aleksandar Antić.

''Ministarstvo i EPS ozbiljno analiziraju kako tu aktivnost učiniti izvodljivom jer je reč o vrijednim kompanijama. Analiza će biti gotova za nekoliko meseci. Vrijednost tog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regiji, bolje bi se balansirala proizvodnja u različitim periodima godine. Sada prvo trebamo uraditi reorganizaciju u suradnji sa MMF kako bi se ostvarile uštede i kako bi EPS mogao osloniti na vlastite prihode i neke kreditne linije za realizaciju tog posla'', kaže Antić i dodaje da premijer Vučić to ne bi spominjao da ''neke mogućnosti za suradnju ne postoje''.

Kurir je ovim povodom kontaktirao i sa elektroprivredama Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U CG su upućeni na tamošnje ninistarstvo ekonomije, odakle odgovori nisu stigli, a odgovora nije bilo ni iz spomenutih preduzeća.

Da bi širenje EPS u regiji bilo dobar potez, smatra i financijski analitičar Mahmud Bušatlija, ali sumnja u mogućnost realizacije te ideje, prenosi Slobodna Bosna.

Ukrupnjavanje sustava uz dobro upravljanje može dovesti do boljih ekonomskih performansi. Kad preduzeće nije ovisno od države, može uzeti kredit i nije ovisno od državne garancije. Ne znam da li u Europi ima još neko energetsko poduzeće koje ne može dobiti kredit osim EPS'', ističe Bušatlija.

Kopirati
Drag cursor here to close