Peticije

Sprema se borba protiv hidroelektrana na Buni

Gospodarstvo / Flash | 20. 11. 2014. u 13:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja minihidroelekrana ''Buna I'' i ''Buna II'' izazvala je veliko negodovanje ekoloških udruga koje brinu o krajoliku ovog područja te najavljuju svoju borbu protiv izgradnje nečega u čemu će, kako tvrde, uživati samo desetak ljudi.

''Protivimo se gradnji mini hidroelektrana na Buni. To je katastrofa. Planiraju graditi na samom ušću rijeke. To će biti pogubno za floru i faunu rijeke Uništiti će sav riblji fond koji je ionako uništen i o kojem se već ne vodi računa nikako'', rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge ''Majski cvijet''.

Arapović je rekao kako se već rade analize i mjerenja za izgradnju mini HE na Buni, te je dodao kako je dokumentacija o ovom projektu uklonjena s interneta.

''Kako sam ja vidio ranije u skici na internetu to bi trebala biti mini HE od 5 MW. U koritu bi bilo 560 metara zida, vjerojatno betonskog i vodu bi slili u jedan kanal kako bi imali potencijal na turbini'', istaknuo je Arapović.

Dodao je kako je apsurdno da BiH izvozi struju, a da se prave hidroelektrane na jedinstvenom krajoliku u Europi. Naglasio je kako se ovo područje mora zaštiti i kako će organizirati potpisivanje peticije.

''Najvjerojatnije ćemo raditi peticiju na području grada Mostara i okolnih naselja nizvodno od Bune kako bi se probudilo ljude da vide što se tu radi. Od toga će  koristi imati desetak ljudi, a uništit će nam trajno okoliš i ušće rijeke Bune i Neretve'', kazao je Arapović.

S Arapovićem se slaže Alen Salčin iz Udruženja Vrelo Buna koji kaže kako bi se trebalo organizirati i gradnju zaustaviti.

''Gradnju bi trebalo zaustaviti. Vjerojatno je veliki novac i u igri i to je teško zaustaviti ako su oni naumili. Ne znam odakle im uopće ta ideja to je mala rijeka, a područje je dobro naseljeno'', kazao je za Bljesak.info Alen Salčin.

Za izgradnju ''HE Buna I'' i ''Buna II'' Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je Rješenje u kojem navodi kako je izdana Prethodna vodna suglasnost u svrhu izrade projektne dokumentacije za objekt minihidroelektrane ''Buna''. Navedeno je kako je investitor treba obratiti pažnju na ekološke standarde.

Također je navedeno kako objekti trebaju biti projektirani i locirani od utjecaja velikih voda rijeka Neretve i Bune, te da isti u razdoblju velikih voda dodatno ne ugrožavaju postojeće nizvodne i uzvodne objekte.

Podsjećamo, županijska Vlada je na sjednici održanoj 23. listopada donijela odluku o dodjeli koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini HE ''Buna I'' snage do 5 MW i mini HE ''Buna II'' snage do 5 MW,

Pokušali smo dobiti i komentar od tvrtke koja je dobila koncesiju od Vlade HNŽ-a ''Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o.'' za izgradnju mini hidroelektrana, ali, unatoč brojnim pozivima, u tome nismo uspjeli.

Kopirati
Drag cursor here to close