štetni sporazum

Sporazum potpisan na štetu državnih službenika i namještenika

Gospodarstvo / Flash | 06. 05. 2016. u 10:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlade FBiH i županija zajedno sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe,sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine šuruje državnim službenicima i namještenicima 'iza leđa', tvrdi Samostalni sindikat županijskih državnih službenika i namještenika.

Kako su pregovarački timovi Vlade FBiH, Vlada Županija i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, ponovo zavukli ruke u džepove državnih službenika i namještenika, potpisivanjem produžetka sporazuma o izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike?

Naime, dana 4. ožujka 2016.godine, potpisan je sporazum kojim su dvije godine ranije umanjena prava iz radnog odnosa državnim službenicima i namještenicima i to da istima pripada naknada za topli obrok 1 posto od prosječno isplaćene plaće u FBiH i naknada za regres 50 posto.

Podsjećanja radi ranije potpisani sporazum je istekao dana 7. prosinca 2005.godine. Potpis na ovaj sporazum su stavili: Fadil Novalić, Elmedin Konaković, Alma Dautbegović, Jozo Budeša, Suad Balić, Mirnes Bašić, Izudin Saračević.

Vlada FBiH je po hitnim procedurama na konstantno urgiranje Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, koji su otišli do te mjere da su čak i dostavili pisani primjerak Sporazuma Vladama, na svojoj redovnoj 43. sjednici dala suglasnost na prijedlog odluke o davanju suglasnosti na spomenuti sporazum i za čin potpisivanja ovlastila federalnog ministra pravde Matu Jozića.

Sporni detalji brzopletosti

Ovaj čin je za cilj imao pokazati silu vladajućih struktura u sprezi sa podobnim sindikatima, naspram zakona i radnika i njihovih istinskih sindikata o čijim pravima niko ne vodi brigu.

Kada je Samostalni sindikat županijskih službenika i namještenika osujetio namjere ranije spomenutih subjekata, momentalno je reagirao i putem svoje facebook i web stranice upozorio sve aktere da ne potpisuju sporne izmjene, te da iste neće biti važeće za Županiju Sarajevo jer je gospodin Salih Kruščica odavno izgubio povjerenje većine članova i
sindikalnih organizacija u ovoj županiji.

Nakon toga, 7.ožujka 2016.god. uputili smo i pisana pisma upozorenja Vladi FBiH, Vladi ŽS, Federalnom ministarstvu pravde, Županijskom ministarstvu pravde i uprave, Samostalnom sindikatu državnih službenika i namještenika u FBiH.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine nikako nije mogao potpisati sporni sporazum, jer je za isto potrebno da ima odobrenje svakog člana pojedinačno, a u Županiji Sarajevo nije to mogao ostvariti jer nitko od članova našeg sindikata nije pristao na to.

Na sastanku sa Premijerom Županije Sarajevo koji je održan 20. travnja 2016 godine smo saznali da premijer i ne zna šta je potpisao, te se složio sa konstatacijom da je za takvo nešto Salih Kruščica morao imati odobrenje svih članova pojedinačno.

Sporazum prepun manjkavosti

Kako u samom tekstu sporazuma ima puno manjkavosti od toga da su se pregovarački timovi sastali i utvrdili nacrt istog dana 25.veljače 2016.godine, a već ranije smo rekli da je Sindikat Saliha Kruščice poslao pripremljen tekst, da bi isti bio potpisan 04.ožujka 2016.godine na dan kada je Vlada tek dala suglasnost i opunomoćila ministara, a ta odluka tek objavljena u službenim novinama 1. travnja 2016.godine, te da primjena istog važi od 7.prosinca 2016.godine i činjenice da isti nikada nije objavljen u službenim novinama govori sama za sebe kolika je sprega bezakonja i obmane od strane potpisnica ovog sporazuma.

Samostalni sindikat županijskih državnih službenika i namještenika,
Sarajevo je poduzeo mjere zaštite svojih članova, te je putem svog odvjetničkog tima pokrenuo upravni potupak u Županijskom sudu, po osnovi zaštite prava pojednica koja su zagarantirana ustavom FBiH i njegovim aneksima, a koja su narušena aktom nekog državnog organa ili institucije, kojim će ovaj sporazum u slučaju njegovog stupanja na snagu i objavom u službenim novinama staviti van snage.

Ovim putem oštro osuđujemo ove postupke i napominjemo da se zakon mora poštovati i da se prava radnika, a u ovom posebnom slučaju državnih službenika i namještenika Županije Sarajevo neće kršiti, stoji u priopćenju Samostalnog sindikat županijskih državnih službenika i namještenika.

Kopirati
Drag cursor here to close