Varoufakis

Sporazum o olakšavanju grčke kronične nestašice novca malo vjerojatan

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2015. u 16:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija Yanis Varoufakis priznao je kako je sporazum o olakšavanju grčke kronične nestašice novca malo vjerojatan na sastanku s ministrima financija eurozone tijekom dana, uprkos napretku ostvarenom na nekim poljima u pregovorima s kreditorima.

Grčka je pod rastućim pritiskom da postigne sporazum s kreditorima kako bi izbjegla financijski kaos iako mnogi Grci žele da se vlada drži svojih "crvenih linija" izbjegavajući dodatna smanjenja mirovina i reforme na tržištu rada koje olakšavaju poslodavcima da otpuštaju radnike.

Otplata duga MMF-u od 750 milijuna eura trebala bi biti izvršena u utorak ali je Varoufakis izjavio kako je vjerovatnije da bi sporazum koji bi pružio izvjesno olakšavanje likvidnosti Grčkoj mogao biti postignut u narednim danima.

‘’Ne odbacujemo vjerojatnoću postizanja sporazuma. U porukama koje dobijamo navodi se da će to biti veoma teško’’,, izjavio je Varoufakis za Sto Kokkino radio u ponedjeljak.

Varoufakis, koji će sudjelovati u sastanku, izjavio je da su se dvije strane usuglasile o brojnim pitanjima.

‘’Grčka vlada se bori da u veoma teškim pregovorima postigne sporazum koji ne bi samo bio sporazum o raspodijeli pomoći nego također i dokument koji bi suštinski napao krizu’’, kazao je.

‘’Mislim da će rješenje biti pronađeno u narednim danima, a ne danas. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostvarimo olakšanje likvidnosti danas’’, kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close