Rezultati

Solidan izvoz mlijeka iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2016. u 10:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na zastupničko pitanje, kazao da je za dva i po mjeseca, zaključno s 1. prosincem 2015. godine, izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900 tisuća KM.

Zastupnik Miroslav Milovanović (SNSD) je na današnjoj sjednici ministru Šaroviću postavio pitanje kolika je ukupna količina u kilogramima i kolika je ukupna vrijednost izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU otkako je skinuta zabrana izvoza iz BiH u EU?

Nisu dostupni podaci za prosinac

Ministar Šarović je kazao da se podaci s kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnose na razdoblje do 1. prosinca 2015. godine, s obzirom na to da statistički podaci za prosinac još nisu dostupni.

Podsjetio je da su prve količine izvezenog mlijeka iz naše četiri odabrane mljekare za izvoz mlijeka u EU počele od 11. rujna 2015. godine, što znači da se podaci mogu odnositi na nekih dva i po mjeseca.

Izvoz jogurta i sira

''U ovom razdoblju, za ovih dva i po mjeseca, izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900 tisuća KM. Od toga, jogurta u količinama od 268 tona, sira u količini od 45 tona, tvrdog sira sa zrenjem preko šezdeset dana, mlijeka i pavlake u prahu 11 tona i neke druge vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u manjim količinama'', naveo je ministar Šarović.

Dodao je da će podatke za prosinac imati tijekom siječnja.

''Ovo je, rekao bih, solidan rezultat, obzirom da su prve količine krenule 11. rujna i da je potreban odgovarajući period preuzimanja ili vraćanja ranije izgubljenog tržišta u vremenu kada BiH nije mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, unazad dvije i po godine'', zaključio je ministar Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close