Posjeta

Soldo: Stvoriti preduvjete za zapošljavanje branitelja iz Stoca i Ravnog

Gospodarstvo / Flash | 26. 09. 2014. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ, boravio je danas u radnom posjetu općinama Stolac i Ravno. Tom prigodom u općini Stolac susreo se sa Stjepanom Boškovićem, načelnikom i Danijelom Babićem, općinskim službenikom zaduženim za braniteljsku populaciju, te predstavnicima braniteljskih udruga s područja Stoca.

Tema razgovora bila je ukupna problematika s kojom se suočava braniteljska populacija, te funkcioniranje općinskih tijela uprave mjerodavnih za pitanja iz oblasti zaštite branitelja i invalida. Istaknuto je kako Ministarstvo za pitanja branitelja radi na izradi novoga Nacrta Zakona o dopunskim pravima branitelja, te je od sudionika sastanka zatraženo da svojim prijedlozima daju prinos njegovoj što kvalitetnijoj izradi. Tema sastanka bila je i resocijalizacija branitelja i njihovo profesionalno rehabilitiranje, odnosno intenzivna i snažna potpora kroz različite oblike društvenog uključivanja i afirmiranja, zadrugarstva i zapošljavanja. Iz toga razloga, sastanku je, u ime Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, bio nazočan prof. Ivan Ostojić, koji je na tragu nedavno potpisanog Sporazuma Fakulteta i Ministarstva, potvrdio spremnost Fakulteta da stručno i savjetodavno pomogne braniteljima pri utemeljenju zadruga, te prati njihov rad.

Nakon posjeta Stocu, ministar Soldo posjetio je općinu Ravno, gdje se susreo s Andrijom Šimunovićem, načelnikom općine Ravno i Stanom Burić, predsjednicom Općinskog vijeća, s kojima je razgovarao o istim temama, ističući kako prostor Ravnog ima velike potencijale za razvitak braniteljskih zadruga.

''Stalna briga o braniteljima, kvalitetna zakonska rješenja kojima ćemo urediti ovu oblast, te stvaranje preduvjeta za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, prioriteti su u mome i u radu Ministarstva kojem sam na čelu. Današnji posjet općinama Stolac i Ravno iskoristio sam kako bi se u izravnom razgovoru s čelnicima ovih općina i predstavnicima branitelja, upoznao s mogućnostima da, zajedničkim naporima, radimo na stvaranju uvjeta za snažnije uključivanje branitelja u društvene aktivnosti i njihovo zapošljavanje'', istaknuo je ministar Soldo, pozvavši zainteresirane branitelje i udruge da prijedloge u svezi s temama o kojima se danas razgovaralo, dostave u Ministarstvo za pitanja branitelja, kako bi bili podloga za buduće aktivnosti Ministarstva, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close