plus minus

Snaga brandova u regiji: Što kupujemo, a što prodajemo susjedima?

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2016. u 13:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za marketing consulting i istraživanje na području regije jugoistočne Europe "Valicon" svake godine provodi istraživanje snage brandova iz kategorija roba široke potrošnje, a prema posljednjem Milka i Coca-Cola su među najboljih deset u svim zemljama.

Istraživanje još pokazuje da Srbija i Hrvatska ne „uvoze” regionalne brandove, odnosno na listama dvije najveće zemlje regije su domaći ili globalni brandovi - u Hrvatskoj svega tri, a u Srbiji četiri globalna branda.

Hrvatska je najveći „izvoznik” brandova, a u četiri slučaja su hrvatski brandovi među top 10 u drugim zemljama (Vegeta u BiH i Makedoniji, te Cedevita u BiH i Sloveniji). Srbija ima dva (Smoki i Jaffa u BiH), a Slovenija jednog (Argeta u BiH i Makedoniji) predstavnika na listama van svojih tržišta.

Bosna i Hercegovina je najveći „uvoznik” regionalnih brandova. Pet od najboljih deset u BiH potiče iz regije - dva hrvatska (Cedevita i Vegeta), dva srbijanska (Smoki i Jaffa) i jedan slovenski (Argeta) brend.

Makedonija je najveći „uvoznik” globalnih brandova. Samo tri lokalna branda su među top 10 u Makedoniji, ali i samo dva regionalna (Argeta i Vegeta). Globalni brandovi su zauzeli pet pozicija - Milka, Coca-Cola, Orbit, Nescafe i Pepsi.

Sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, među deset najjačih brandova imaju lokalni brend mineralne vode. Radenska je treća u Sloveniji, a u Hrvatskoj je pored Jamnice tu i Jana (u kategoriji negazirane vode). Knjaz Miloš je u Srbiji na petom, a Pelisterka na osmom mjestu u Makedoniji. Tržište BiH je fragmentirano, te brandovi mineralne vode ne uspijevaju postići veliku snagu branda, stoji u priopćenju.

Kada je riječ o regionalnoj listi vidi se da je uspjeh hrvatskih brandova na lokalnom tržištu (prve četiri pozicije u Hrvatskoj drže hrvatski brandovi), zajedno sa uspjehom na drugim tržištima doprinio da u prvih pet u regiji imamo dva branda iz ove zemlje - Vegetu i Cedevitu. Ipak, dva globalna branda, Milka i Coca-Cola, drže prve dvije pozicije. U prvih pet je i Smoki, koji također ima „izvozni” uspjeh kada se radi o njegovoj snazi branda na drugim tržištima.

Violeta, kao jedini bh. brend među najjačih deset u BiH, je jedini iz kategorije toalet papira koji se uspio probiti među najbolje, čak i kada se promatraju ostale zemlje. Ipak, na regionalnoj listi je Paloma daleko bolja (15. mjesto), iako nije među prvih 10 lokalno ni u jednoj zemlji. Međutim, tijekom godina, Violeta bilježi sve veću snagu branda i na regionalnom nivou.

Bosna i Hercegovina, koja se dugo nazivala Jugoslavijom u malom, i sada među svojih deset najsnažnijih ima brandove iz cijele regije (osim makedonskih). BiH je „otvorenija” za regionalne, nego za globalne brandove, pokazalo je istraživanje.

Kopirati
Drag cursor here to close