Švicarac

SMS: Novalić priznao da su krali i da je nemoćan

Gospodarstvo / Flash | 16. 06. 2017. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pravo i istinsko mišljenje Vlade FBiH (o konverziji kredita u švicarskim francima, op.ur.) na čelu s premijerom Novalićem možete pročitati u SMS prepisci premijera Novalića i našeg predsjednika udruženja Kemala Durakovica'', navodi se u priopćenju Udruženja korisnika kredita (UKK) Švicarac.

Udruženje navodi kako odluka da se odbije Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, kojeg su podnijeli zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uz obrazloženje da bi primjena predloženih rješenja stvorila pravnu nesigurnost u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u Zakonu nije donesena jednoglasno te da su protiv bila četiri ministra u Vladi.

''Žalosno je da premijer priznaje javno da su krali i da je on nemoćan. Svoju nemoć ili moć za trgovinom svojih građana je dokazao s ministricom financija na sjednici u Mostaru gdje su se otvoreno stavili na stranu jedne banke a na štetu (prodaju) desetina tisuća građana FBIH'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Duraković.

Premijeru Novaliću i ministrici financija Jelki Miličević predloženo je da ''pogledaju kako su Hrvatska vlada i Hrvatski sabor donijeli potpuno identičan zakon protiv tamošnjih osam banaka''.

''Ustavni sud Hrvatske je odbio osam banaka i decidno i jasno rekao da je zakonodavac imao puno pravo da donese jedan takav zakon. Vjerujemo i uvjereni smo da će se zakonodavac u F BIH staviti u zaštitu svojih građana, a ne jedne jedine banke u BiH koja je nadaleko u svijetu poznata po svom 'zakonitom poslovanju'", navodi s eu priopćenju i dodaje kako su ovih dana ostali bez tri člana za koje tvrde da ih je ubila banka te da su zabilježena dva srčana i jedan moždani udar u članstvu.

Udruženje je najavilo kako će početkom srpnja održati nove blokade rada Hypo-Addiko banke.

S druge strane, Addiko banka objavila je kako ''pozdravlja odgovoran pristup Vlade FBIH rješavanju problema zaduženja s valutnom klauzulom u CHF''.

''Vlada FBiH je prepoznala da predloženi zakon nije adekvatno rješenje situacije sa CHF kreditima, dajući negativno mišljenje o prijedlogu zakonu, te predložila moguća rješenja ovog problema'', navela je banka.

U priopćenju se ističe kako je Banka od prošle godine, dolaskom novog vlasnika, intenzivirala rješavanje ovog naslijeđenog problema, te korisnicima CHF kredita ponudila konverziju duga uz otpis 30% ili 50% duga, uz dodatne olakšice.

''Ova ponuda je naišla na dobar prijem kod klijenata, te je s krajem svibnja preostalo još nešto više od 900 klijenata koji imaju CHF kredit. Banka dijeli mišljenje Vlade FBiH, ali i drugih relevantnih institucija u BiH, da se ovo pitanje riješi dogovorom. Otvoreni smo za dogovor i pozivamo i ove preostale klijente na dijalog i sporazumno rješavanje problema'', navodi se u priopćenju banke.

Kopirati
Drag cursor here to close