Svrha kažnjavanja!?

Smiješna presuda suda u Čapljini: Za ilegalnu gradnju u Neumu kazna od 100 KM

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2014. u 18:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neum kao turističko središte izložen je čestim slučajevima bespravne gradnje i devastacije obalnog pojasa. Premda se Općina Neum godinama bori protiv bespravne gradnje, najnovija presuda Općinskog suda u Čapljini, u jednom takvom slučaju, ostavlja bez teksta.

Naime, u mjesecu svibnju ove godine, prilikom inspekcijskog pregleda građevinsko-urbanistički inspektor je utvrdio da su zatečeni radovi na objektu u ulici Trstenica u Neumu, u vlasništvu J. P. iz Gruda, vrše bez odobrenja za gradnju. Unatoč  Rješenju o obustavi radova od 07.05.2014., radnici su nastavili radove zidanja.

Iz Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Neum doznajemo kako je Ž. P. (drugi vlasnik objekta) u ožujku ove godine tražio novu urbanističku suglasnost i proširenje objekta za 290 kvadrata, što mu nije odobreno. Unatoč tome, vlasnici se dogovaraju sa izvođačem radova i počinju širiti svoj objekat. 

Nakon izlaska inspekcije i donesenog Rješenja o obustavi radova, izvođač je i dalje nastavio raditi, te su podnesene prekršajne prijave i za jednog i drugog vlasnika. Na objekat je stavljena obavijest o zabrani radova, što je skinuto. Građevinski radovi su i dalje nastavljeni. Nakon brojnih izlazaka inspektora na teren, gradnja bi stala par dana, pa bi se ponovno nastavila.  

U konačnici, nakon podnesene prijave i zbog kršenja odluke o radovima u sezoni (od 01.06. je zabrana izvođenja građevinskih radova u priobalnom području), intervenirala je i policija koja je sklonila radnike sa gradilišta, te je ponovno stavljeno rješenje i obavijest  sa odredbama kaznenog postupka. 

Iako bez dozvole za gradnju, sa brojnim zabranama i rješenjima o obustavi radova, kršenjem i odluke Općinskog vijeća o zabrani radova u turističkoj sezoni, intervencijom i policije,  navedeni objekat je ipak izgrađen.  

Priča dobiva svoj vrhunac presudom Općinskog suda u Čapljini koja optuženog  J.P. kažnjava sa novčanom kaznom u iznosu od, ni manje ni više, punih 100 KM. U obrazloženju, Sud navodi kako je mišljenja da će se izrečenom novčanom kaznom postići svrha kažnjavanja te da će se okrivljeni ubuduće kloniti vršenja prekršaja.

Iz Općine Neum poručuju kako je presuda sramotna i smiješna, i da se ovom minimalnom  kaznom ohrabruje i druge vlasnike da rade što ih je volja, i ne poštivaju građevinsko urbanističke inspektore.

Napomenimo za kraj kako je Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje donijela Rješenje o rušenju izgrađenog djela objekta.

Kopirati
Drag cursor here to close