5,25%

Slovenija nudi otkup dijela svojih dugoročnih obveznica u američkim dolarima

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 10:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovensko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da namjerava otkupiti manji dio svojih dugoročnih obveznica u američkim dolarima koje je država izdala 2012., 2013. i 2014 godine, kada se zadužila na slobodnom financijskom tržištu, u vrijeme kad joj zbog visokih kamata i pada kreditnog rejtinga nisu bili pod povoljnim uvjetima dostupni krediti na europskom tržištu.

Tih je godina Slovenija plasirala dolarske obveznice u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura, a sada namjerava otkupiti desetogodišnje obveznice u iznosu od oko 750 milijuna dolara, s time što pridržava prava da otkupi više ili manje od te svote ili da od ponude odustane, objavljeno je u Ljubljani.

Ponuda za otkup dolarskih obveznica vrijedi od utorka, a ako ne bude produžena zaključit će se 10. svibnja, s time što će rezultati prikupljanja ponuda biti poznati dan kasnije, kao i cijena odnosno ponuđeni uvjeti prodaje, dok je predviđeni konačni datum za zaključenje operacije 18. svibnja, objavilo je ministarstvo financija.

Predmet ponude su desetogodišnje obveznice s 5,25 postotnom kamatnom stopom i dospijećem u 2024. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close