In vino veritas

Slovenija ne odustaje od terana, isključuje mogućnost kompromisnog rješenja

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2014. u 11:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija neće popustiti u svojem stajalištu da je vino s oznakom teran još 2000. registrirala kao izvorni slovenski proizvod i da ga Hrvatska pod tim imenom ne smije prodavati, piše u petak ljubljansko "Delo".

"U slovenskom ministarstvu poljoprivrede se odlučno protive mogućnosti da se za Hrvatsku napravi izuzetak", navodi vodeći slovenski list u vezi mogućnosti da se o tom pitanju postigne kompromis u trilataralnim kontaktima Slovenije, Hrvatske i Europske komisije, kako je to predložio hrvatski ministar poljoprivrede Jakovina, navodi "Delo".

"Slovenska zaštita terana je neosporna, a Hrvatska je tranzicijskom uredbom prilikom svog ulaska u EU dobila mogućnost da njeni vinari prodaju svoj teran koji imaju na zalihama, a proizveden je prije ulaska Hrvatske u EU", kazala je za "Delo" državna tajnica u slovenskom ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša.

Strniša je dodala da je Hrvatska još 2001. godine potpisala sporazum o međusobnom priznavanju proizvoda zaštićenih oznakom geografskog podrijetla, te da se to odnosi i na teran koji je Slovenija zaštitila u EU-u kao svoj autohtoni proizvod.

No, u Hrvatskoj se teran i dalje prodaje, a provode se i promotivne aktivnosti za popularizaciju terana, kakvi su bili nedavni Praznik terana u Motovunu ili konferencija o teranu koja je održana u Zagrebu, što nije po europskim propisima i zato je trebala intervenirati hrvatska inspekcija, rekla je Strniša, dodavši da će o prekršajima glede terana Slovenija i ubuduće izvještavati Europsku komisiju.

Kopirati
Drag cursor here to close