Grcanje u dugovima

Skupština HNŽ-a traži da se otpišu dugovi zdravstvenim ustanovama

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2015. u 06:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije s posljednje sjednice federalnoj vlasti uputila je inicijativu da zdravstvenim ustanovama te županije otpiše dio nagomilanih dugova ali i kliničke centre drugih županija da učine to isto.

Sveučilišna klinička i Kantonalna bolnica ''Dr. Safet Mujić'' u Mostaru, te Opća bolnica u Konjicu, godinama grcaju u dugovima. Trenutno iznosi oko stotinu milijuna maraka, objavila je Federalna televizija.

Direktor Kantonalne bolnice ''Dr. Safet Mujić'' Zlatko Guzin kaže kako već godinama funkcioniraju samo na osnovu financiranja po ugovoru Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ te da taj iznos jednostavno ne može pokriti ni najosnovnije potrebe koje ima bolnica.

"Više uradimo nego dobijemo novca. I to kroz ove godine je akumuliralo jedan dug koji je jednostavno više neprihvatljiv", ističe Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Zbog dugovanja prema javnim fondovima uslijedile su kazne – blokirani računi i kamate, koji su situaciju dodatno pogoršali. Ne bježe, kažu u bolnicama, od odgovornosti, no vlastima ovakav postupak, ipak, zamjeraju.

"Parlament i ova država, koji bi trebali zaštititi zdravstvo, financirati ga po zakonu, nikad to nisu napravili, a po zakonu su vrlo uredno ovoj i drugim bolnicama zaračunali kamate plus kaznu", tvrdi Kvesić.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je Parlamentu i Vladi uputila inicijativu za otpis jednog dijela dugovanja bolnica.

"Tu prije svega mislimo da se pokuša zakonskim rješenjem urediti oblast otpisa, ako ništa bar onog dijela kamata na dugove prema javnim fondovima čiji je vlasnik Federacija", pojašnjava Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a.

Oči djelatnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije sad su uprte u njihovih šest izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, te u resornog federalnog ministra. 

Kopirati
Drag cursor here to close