Manja proizvodnja

Škriljci će pobijediti velike naftaše

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2015. u 11:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice OPEK-a prve će popustiti pred američkim proizvođačima nafte iz škriljca, pokazuje anketa koju je Blumberg proveo među analitičarima i ulagačima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), javlja Beta, će morati smanjiti proizvodnju ove godine, ocjenjuje 49 posto analitičara, trgovaca i ulagača, dok 34 posto kaže da će proizvođači nafte iz škriljca prvi popustiti. U anketi 17 posto nije bilo sigurno kako će se razvijati situacija.

Od 481 ispitanih, 57 posto je reklo da očekuje da će OPEK smanjiti proizvodnju u drugoj polovini godine, dok 34 posto očekuje da će se to dogoditi prije srpnja.

Cijena nafte na svjetskom tržištu je od lipnja prošle godine kada je koštala oko 100 dolara, pala na ispod 50 dolara po barelu. Procvat crpljenja nafte iz škriljca, takozvanog frakinga, doveo je do poremećaja na tradicionalnom tržištu nafte.

Kao jedan od razloga drastičnog pada cijena nafte, navodi se rat cijenama između velikih proizvođača nafte u OPEK-u koje predvodi Saudijska Arabija i američkih proizvođača iz škriljca.

Donedavno je crpljenje nafte iz škriljca bilo isplativo po cijeni iznad 70 dolara po barelu, ali je usavršavanjem te tehnologije taj iznos, prema američkom ministarstvu energetike, između 35 i 54 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close