Koridor 5c

Skraćena trasa autoceste Konjic - Mostar: Gradit će se tunel kroz Prenj

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2016. u 14:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici obvezala sve federalne organe uprave, federalne upravne organizacije i institucije da odmah pristupe provedbi i realizaciji obveza koje proizilaze iz Odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini, koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

Federalna vlada je zaključila da je to potrebno radi omogućavanja i postizanja što bržeg i učinkovitijeg pristupa Bosne i Hercgovine Europskoj uniji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna vlada donijela je Odluku o modelu realizacije projekta izgradnje donice autoceste Konjic - Mostar Sjever na Koridoru Vc kojom je utvrđena trasa prema idejnom rješenju koje prolazi dolinom Bijela i kroz planinu Prenj u dužini od 35,16 kilometara između Konjica (petlja Ovčari) i Mostara Sjever (petlja Vrapčići).

Na sjednici je dana suglasnost na ovogodišnji Plan poslovanja Ceste FBiH, u kojem je predviđena revizija glavnog, te projekta za tunel “Žaba” na cesti Neum-Stolac.

Federalna vlada dala je Nadzornom odboru JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar suglasnost za imenovanje Marinka Gilje za generalnog direktora - člana Uprave ovog privrednog društva, na mandatni period u trajanju od četiri godine.

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, sačinjen na temelju Strategije reforme mirovinskog sustava u FBiH koju je usvojio Parlament FBiH i Reformske agende. Novoponuđeno zakonsko rješenje uređuje obvezno i dragovoljno osiguranje.

S ciljem stvaranja pretpostavki za pokretanje procedure odobravanja garancija za financiranje projekata izgradnje bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla i bloka 1-350 MW Termoelektrane Banovići, Federalna vlada danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a jedan od njegovih članaka propisuje uvjete za uzimanje organa i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja. Ovo je učinjeno na temelju inicijative koju je Federalnom ministarstvu zdravstva uputila Udruga dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH, u kojoj je, uz ostalo, navedena potreba da kroz zakon bude osiguran tzv. pretpostavljeni pristanak.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, danas je Vlada donijela sedam odluka koje se odnose na braniteljsko-invalidsku zaštitu kroz ovogodišnje transfere.

Prihvativši danas informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je izrazila protivljenje aktivnostima Republike Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. S tim u vezi, Federalna vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da, koristeći diplomatske i međunarodno-pravne mogućnosti, poduzme sve aktivnosti za obustavljanje ovih aktivnosti Republike Hrvatske.

Donesena je i Odluka kojom propisuje prenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u razdoblju 1992.-1995. godina. Sredstva su planirana u Proračunu FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za subvenciju „Energoinvestu“ d.d. Sarajevo za plaćanje takse „Gasprom exportu“ Moskva u iznosu od 2,5 milijuna KM, stoji u priopćenju.

 

Sjednice Vlade Federacije BiH

Kopirati
Drag cursor here to close