Sarajevo

Skraćen postupak za uklanjanje bespravno postavljenih reklamnih panoa

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2015. u 12:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kantona Sarajevo danas je na devetoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području KS-a u kojem nalaže nadležnom građevinskom inspektoru da ubuduće provodi skraćeni postupak za uklanjanje bespravno postavljenih reklamnih panoa ili displaya s rokom od osam dana od dana uručenja rješenja, s tim da žalba na rješenje neće odgađati njegovo izvršenje.

S obzirom na to da su utvrđene izmjene ovog zakona od izuzetnog javnog interesa za Kanton Sarajevo, Vlada je ovaj materijal uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje po skraćenom postupku, priopćeno je iz Press službe Vlade KS-a.

''Nakon što je Ustavni sud FBiH donio rješenje da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda predloženim Zakonom o zakupu stana iz 2009. godine, Vlada je obnovila proceduru njegovog predlaganja Skupštini KS i uz Izvještaj o tada provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o zakupu stana proslijedila ga zastupnicima na izjašnjavanje. Također je utvrdila i Nacrt ''B faze'' izmjenama i dopunama Prostornog plana 2003-2023.godine sa Nacrtom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenje ovog plana i upućen Skupštini KS na razmatranje sa prijedlogom da javna rasprava o ovom izuzetno važnom dokumentu za KS traje 60 dana'', navodi se u saopćenju.

Kako je istakao resorni ministar Čedomir Lukić, radi se o dokumentu koji je, nakon Ustava, najznačajniji za Kanton Sarajevo, jer od njegove primjene ovise mnoge druge aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem njegovog razvoja.

Na ovoj sjednici donesen je i Prijedlog odluke o prihvaćanju Zahtjeva za osnivanje srednje škole Privatna internacionalna gimnazija ''Bloom'' na osnovu Stručnog mišljenja Ekspertne komisije Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade KS koja je potvrdila društvenu opravdanost osnivanja ove škole, a koja će obrazovati učenike na engleskom jeziku, po Cambridge programu i Montessori tehnikama i metodama.

Prihvaćen je i Izvještaj o radu Vlade KS za prošlu godinu kao i izvještaji o radu i financijskom poslovanju Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći i 13 ustanova iz oblasti kulture te su svi upućeni zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Izvještaj o radu i financijskom poslovanju Javne ustanove ''Biblioteka Sarajeva'' za 2014. godinu je povučen sa dnevnog reda današnje sjednice i vraćen na doradu, jer je bio nepotpun.

Utvrđen je i Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o postupku i načinu pripremanja, izrade i dostavljanja propisa.

Vlada KS je uputila službeni poziv Centrima civilnih inicijativa (CCI) da prati rad i odredi svog predstavnika koji će prisustvovati njenim sjednicama, kako bi o tome na najobjektivniji način mogao izvještavati javnost.

Iako je bilo najavljeno, Vlada KS nije danas razmatrala Nacrt izmjena i dopuna Budžeta KS za 2015. godinu, već je to prolongirala za sljedeću sedmicu do kada bi se trebali okončati pregovori između Pregovaračkog tima Vlade KS i sindikata. 

Kopirati
Drag cursor here to close