Pozitivne promjene

SKB Mostar će se financirati i iz proračuna ŽZH-a

Gospodarstvo / Flash | 21. 05. 2014. u 08:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redovita 43. sjednica Skupštine ŽZH bila je tematska sa samo jednom točkom dnevnoga reda “Stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”.

Razgovaralo se o nezavidnom stanju u bolnici prouzročenom financijskim poteškoćama.

Sjednici je nazočio i dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar, koji je za Večernji list rekao da bolnica pruža znatno više usluga nego Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH plaća, usprkos činjenici da je povećao uplate za 30 posto u odnosu na 2011. godinu, do kada je godišnje uplaćivano oko 7,5 milijuna KM.

''Kasnije je to uvećano, pa je godišnja uplata narasla na 11,5 milijuna KM. Ali, u 2013. godini korisnicima s prostora ŽZH napravljeno je 6 - 7 milijuna KM usluga više, pa je jasno da smo zbog tog nesrazmjera u velikim gubicima.

Jedna od varijanti za popravak stanja je da Zavod nađe mogućnost za povećanje iznosa uplata SKB Mostar, druga da Vlada ŽZH poveća iznos preko proračuna. Mi do sada uopće nismo bili u proračunu, isto tako i Sveučilište.

Napominjem kako je ŽZH jedan od utemeljitelja ovih ustanova pa je dužna voditi brigu o njihovu normalnom funkcioniranju'', rekao je dr. Kvesić i dodao kako je puno bolja situacija s financiranjem SKB Mostar kada su u pitanju korisnici usluga bolnice iz drugih županija.

''Paušalni iznos plaćanja do sada je bio 540.000 KM mjesečno, plus 100.000 KM za otplatu kredita, što je ukupno nešto više od 7,5 milijuna KM. Ta smo davanja povećali za još dva milijuna KM, ali to je tek 75 posto potrebitih sredstava. Moramo naći način za pokrivanje 100 posto usluga'', rekao je Vilson Crnjac, ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, piše Večernji list.

''Deklarativno podržavamo prijedlog ravnatelja dr. Ante Kvesića da se SKB uvrsti u proračun ZŽZH. Uvjeren sam kako će taj prijedlog svi podržati. Smatramo kako bi to, uz financijski, bio i strateški cilj Hrvata u BiH prema kojima imamo obvezu i odgovornost jer je ŽZH suosnivač i suvlasnik SKB Mostar'', izjavio je Dario Knezović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ u Skupštini ŽZH-a.

Ravnatelj Kvesić je ranije u nekoliko navrata ponavljao kako je SKB Mostar postao jedna od vodećih zdravstvenih institucija u regiji te kako je samo pitanje imaju li osnivači ove institucije mogućnost da je održe na visokoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close