Njemački mediji

Sjeverna Koreja otvara se prema stranim investicijama

Vijesti / Svijet | 07. 01. 2013. u 12:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un angažirao je njemačke ekonomiste i pravnike kako bi započeo proces otvaranja svoje zemlje za strane investicije, pišu njemački mediji.

Čini se da se Pjongjang priprema za otvaranje svoje ekonomije prema drugim zemljama. Navodno je angažirao njemačke stručnjake koji će ih savjetovati kako započeti otvaranje zemlje prema stranim investicijama. Ovaj se sjevernokorejski korak očekuje već ove godine, piše Der Spiegel.

U novogodišnjem obraćanju naciji, vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un pozvao je na radikalni ekonomski oporavak za svoju zemlju i završetak konflikta s Južnom Korejom koji traje već desetljećima. Sada njemački mediji izvještavaju da je ubrzao proces ostvarenja prvog obećanja.

Prema informacijama objavljenima u njemačkim medijima, komunistički režim u Pjogjangu priprema otvaranje zemlje prema stranim ulaganjima. K tome, angažirao je pomoć njemačkih ekonomista i pravnika kako bi započeo proces ulaganja.

- Postoji veliki plan. Oni se žele otvoriti već ove godine, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung jedan od ekonomista uključenih u ovoj proces. Iako nisu imenovali izvor, naveli su da se radi o jednom uglednom sveučilišnom profesoru koji je već bio uključen u slične poslove u Aziji.

Ekonomist je otkrio kako je Sjeverna Koreja primarno zainteresirana u modernizaciju svojih zakona kako bi ih uskladili sa stranim investicijama. Ipak, ne planiraju slijediti kineski model, koji je kreirao posebne ekonomske zone za strana ulaganja.

- Više ih zanima vijetnamski model prema kojem postoje određene kompanije izabrane da bi primale strana ulaganja, kaže izvor.

Takav bi potez bio revolucionaran za Sjevernu Koreju, budući da je ta zemlja već dugo izolirana od ostatka svijeta. Od kada je Kim Jong Un preuzeo vodstvo zemlje nakon smrti svog oca krajem 2011., naziru se promjene.

U novogodišnjem je govoru Kim Jong Un bio neočekivano otvoren po pitanju slabosti tamošnje ekonomije. Obvezao se na obnovu, naročito na polju tehnološkog unaprjeđenja.

Iako se mnogi tamošnji političari zalažu za otvaranje zemlje prema investicijama Japana, Južne Koreje i zapadnih kompanija, vojska se još uvijek ne želi odreći moći, a nije jasno hoće li Kimove reforme moći prevladati otpor vojske, zaključuje izbor, prenosi u ponedjeljak Dnevnik.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close