Naftni rat

Sjedinjene Države natjerale OPEC da sruši cijenu nafte i tako Rusiju otjera u bankrot

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2014. u 07:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počeo je novi naftni rat. To su zaključili mnogi stručnjaci nakon što se cijena sirove nafte ove godine strmoglavila na svega 60 dolara po barelu. U tom ratu poznati su pobjednici i gubitnici. Rusija je praktički već na koljenima.

Nafta je moćno oružje, ubojitije i od pravoga, pogotovo kada se cijena barela sirove nafte strmoglavi sa 110 na samo 60 dolara.

''Kod nafte uvijek postoji geopolitička pozadina. A tu gepolitičku pozadinu nikad se ne objavljuje i teško ju je otkriti, ali možemo je nasluti ako vidimo tko od toga ima koristi a tko štete'', mišljenja je prof. dr. sc. Igor Dekanić sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Koristi imaju zemlje koje uvoze naftu, poput Europske unije i Kine, a golemu štetu već zbrajaju izvoznice, poput Irana i Rusije, koje su velikim dijelom ovisne o izvozu energenata. Rusija bi u godini dana mogla izgubiti čak 100 milijardi dolara.

Nafta je kao oružje prvi put iskorištena 1970-ih, a čini se da se za njom ponovno posegnulo u geopolitičkoj partiji šaha. Pojedini stručnjaci smatraju kako su Sjedinjene Države natjerale OPEC da sruši cijenu nafte i tako Rusiju otjera u bankrot. Zemlje u Perzijskom zaljevu imaju velike devizne rezerve i dulje će biti otporne.

Ovim cijenama ugrožena je i proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u. Stručnjaci smatraju da bi cijene mogle ostati niske još pola godine, nakon čega se očekuje rast. Samo je pitanje s koliko će ožiljaka pojedine zemlje izaći iz novoga naftnog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close