Dionice

SIPA istražuje Bosnalijek

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2014. u 12:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH izdalo je nalog SIPA-i da izvrši provjeru poslovanja kompanije Bosnalijek, te provjeru kupovine dionica ove kompanije od HADEN-a, objavila je Federalna televizija, a agencija Patria je objavila kako će na više od 20 lokacija biti izvršen pretres u vezi s ovim slučajem.

Istražnim radnjama, navodi se, trebala bi se otkriti kriminalna mreža koja godinama po istom sustavu na burzi kupuje dionice poduzeća i kompanije, ali vrlo sumnjivim novcem.

''U kompletnu sumnjivu kupovinu dionica Bosnalijeka od različitih fondova izravno je uključen Zijad Blekić, generalni vlasnik brokerske kuće Eurohaus te visoki dužnosnici SDP-a i SDA Damir Hadžić i Asim Sarajlić, koji su sve vrijeme prodaje dionica Bosnalijeka bili na izravnoj vezi, pa je poznato da se u tom razdoblju uvijek govorilo da dio SDP-a (Hadžić) i SDA (Sarajlić) debelo drže kontrolu nad burzom'', navela je Patria tvrdeći kako je Tužiteljstvo BiH pokrenulo ovaj slučaj ''pod određenim nalozima od strane Amerikanaca, jer HADEN je u ruskim rukama''.

HADEN pak, tvrdi Patria, u ovom trenutku Bosnalijeku duguje oko 40 milijuna KM. Dug se pravi, jer žele osigurati svoj i novac investitora uložen u kupovinu dionica.

''HADEN ima 29 posto dionica ove farmaceutske kompanije, a kako otkriva naš izvor Sarajlić, Hadžić i Blekić više puta su viđani u zajedničkom društvu na kavama u trenutku kada se trgovalo dionicama'', navodi Patria.

''Istraga bi trebala obuhvatiti i sve brokerske kuće koje nelegalno rade, ali i otkriti sumnjiv novac, dakle klasično pranje para kojim je Bosnalijek zapravo i kupljen'', navela je Patria tvrdnje neimenovanog izvora.

Kopirati
Drag cursor here to close