Mlaki bunt

Sindikati: Umjesto prosvjeda inicijative

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2015. u 08:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, nakon usvajanja Zakona o radu FBiH u oba doma parlamenta, pokrenut će niz aktivnosti usmjerenih prvenstveno na upoznavanje članstva o rješenjima koja će stupiti na snagu danom objavljivanja teksta Zakona u Službenim novinama FBiH, saopćeno je danas iz ovo saveza.

Kako se navodi, paralelno s tim bit će vođene i aktivnosti vezane za pripremu odgovora sindikata Vladi i poslodavcima u slučaju da u najkraćem mogućem roku ne bude pokrenuta inicijativa za izradu i usvajanje seta zakona koje je SSSBiH tražio, odnosno ako budu uočene opstrukcije u kolektivnom pregovaranju i odugovlačenje usklađivanja kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.

Na jučer održanom konzultativnom sastanku predsjednika granskih sindikata utvrđen je Nacrt operativnog plana, koji će biti razmatran i usvojen na sjednici Glavnog odbora SSSBiH.

Zbog važnosti te sjednice i odluka koje će morati biti usvojene na njoj, dogovoreno je da sjednica Glavnog odbora SSSBiH bude održana najkasnije do 24. kolovoza.

''Prije održavanja spomenute sjednice najvišeg organa SSSBiH između dva kongresa, SSSBiH će uputiti inicijativu za pokretanje ispitivanja ustavnosti načina donošenja i sadržaja Zakona o radu FBiH, te zahtjev Vladi FBiH da po hitnom postupku započne izradu seta zakona, čije usvajanje sindikat traži već godinama, i uputi ih u parlamentarnu proceduru'', navodi SSSBiH u priopćenju.

To se odnosi na zakon o izmjenama Zakona o štrajku, zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close