Prevara bez presedana

Sberbank: Neviđena prevara, povrat duga tražit ćemo na sudu

Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2017. u 19:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sberbank će na sudu tražiti povrat duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanka Herman Gref ocjenjujući Agrokorov slučaj prevarom bez presedana, prenose agencija Tass i drugi ruski mediji. Sberbank planira tužiti i revizora koji je potvrdio Agrokorova falsificirana poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, a prenosi hrt.hr.

"Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne mijenja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovest ćemo pred lice pravde sve osobe koje su počinile očiglednu prevaru", rekao je Gref.

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "k odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje".

"Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska Vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same tvrtke. Putem suda vratit ćemo naš novac, ali to može potrajati", rekao je Gref.

Prema njegovim riječima, Sberbank ne namjerava više financirati Agrokor.

"Čudno je što Vlada RH podupire netransparentnost. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumijemo koliko je novca potrebno za tvrtku i kakva je kvaliteta upravljačkog kadra, kada ne razumijemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo sudjelovati u takvim procesima", dodao je šef Sberbanka.

"Mi ćemo postići svoj cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja", rekao je Gref, a prenose ruski mediji.

Podsjećaju da je Agrokorov dug prema Sberbanku 1,1 milijardu eura, a proizlazi iz nekoliko zajmova te da je u kolovozu Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića.

Kopirati
Drag cursor here to close