Nema sankcija

Sberbank Europe AG i njene europske podružnice nisu predmet sankcija EU

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2014. u 14:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uvrštavanja Grupacije Sberbank Rusije, čija je Sberbank BH članica, na listu sankcija Europske unije, Sberbank BH je priopćila da je Sberbank Rusija najveća banka za poslovanje sa stanovništvom, ne samo u Rusiji, već i u središnjoj i istočnoj Europi.

Dodaju da je Sberbank Rusija najveća javna kompanija s besprijekornom međunarodnom reputacijom, dionicama i depozitnim potvrdama kojim se trguje na vodećim svjetskim burzama, a da je više od trećine dionica banke u vlasništvu investitora iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država i da se među dioničarima Sberbanke nalazi 217.000 fizičkih osoba.

Navode da se u svom poslovanju Sberbank rukovodi najboljom međunarodnom praksom i društvenom odgovornošću i strogo se pridržava zakona zemalja u kojima je prisutna i zadovoljava sve standarde europskih i američkih regulatora.

Podcrtano je da Sberbank Europe AG, s sjedištem i dozvolom za rad u Austriji, kao i njenih devet podružnica u središnjoj i istočnoj Europi nisu obuhvaćene listom sankcioniranih banaka koju su objavile Sjedinjene Američke Države, niti su predmet EU sankcija i shodno tome i dalje imaju nesmetan pristup tržištima kapitala Europske unije.

U priopćenju je pojašnjeno da je Sberbank BH d.d. Sarajevo podružnica u punom vlasništvu Sberbank Europe AG u Austriji, te da se financira iz vlastitih sredstava, s dovoljnom likvidnošću i kapitalom i da ne ovisi o novom financiranju.

Dakle, nije ovisna o instrumentima, donosno transakcijama obuhvaćenim EU sankcijama koje su ograničene na prenosive vrijednosne papire i instrumente na tržištu novca s rokom dospijeća koji prelazi 90 dana, ali ne uključuju druge financijske usluge, kao što su usluge platnog prometa, poslovi prikupljanja depozita i davanja kredita.

Istaknuto je da Sberbank BH posjeduje sve nužne resurse, iskustvo rukovođenja i stručnost da nastavi uspješno poslovati u trenutnom okruženju, te ispunjavati obaveze prema svojim klijentima i partnerima u skladu sa bh. i međunarodnih zakonima.

''Kao i do sada, Sberbank BH nastavlja normalno poslovati s visokim stupnjem likvidnosti i kapitala. I dalje ćemo biti vjerni pružanju usluga i podrške klijentima i nastaviti biti sve više prisutni u gospodarstvu zemalja u kojima poslujemo u Europi kao značajan i pouzdan partner'', izjavio je predsjednik Uprave Sberbank BH Edin Karabeg.

Kopirati
Drag cursor here to close