Reagiranje Saveza

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH se ograđuje od najavljenog prosvjeda

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 09. 2017. u 08:19 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini uputio je svim nadležnim institucijama zaduženim za sektor poljoprivrede dopis u kojem se ograđuje od najava prosvjeda koje su ovih dana stigle od pojedinih malinara.

''Aktivnim radom na terenu, putem svojih članica, trudili smo se da posljedice nagomilanih problema učinimo lakšim za poljoprivredne proizvođače i ne podržavamo aktivnosti koje vode produbljivanju krize, kao što su protesti, stvaranje ambijenta nepovjerenja između glavnih aktera i od istih se ograđujemo'', navode iz Saveza.

Kako je naglašeno, Savez se zalaže za sustavni pristup proizvodnji jagodičastog voća.

''Problemi s kojima se susreće ovaj sektor su kompleksni i odraz su loše postavljenog sustava proizvodnje, što se najbolje vidjelo u momentu pada tržišne cijene maline. Nažalost, sektor jagodičastog voća 2017. godine je pretrpio velike štete, kako od elementarnih nepogoda tako i od pada tržišne cijene maline u regiji. Savez se i dalje zalaže i poduzima aktivnosti da se ovaj sektor očuva i da nastavi svoj pozitivan doprinos ekonomskom razvoju ruralnih dijelova BiH. U tom cilju smo održali niz sastanak s Udruženjem prerađivača i otkupljivača jagodičastog voća, Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kantonalnim ministarstvima, međunarodnim organizacijama, razvojnim agencijama, institutima i svima koji čine ili imaju utjecaj na lanac proizvodnje jagodičastog voća'', stoji u dopisu upućenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću, federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevi Mirjaniću.

Kao pravno legitiman predstavnik proizvođača jagodičastog voća Savez se, kako se navodi, zalaže za dijalog i zajednički rad proizvođača, prerađivača i institucija države, te je u to ime pozivao nadležne da zajedničkim sastankom pokušaju sektor jagodičastog voća sustavni definirati kako bi i dalje predstavljao lidera u proizvodnji voća u BiH i bilježio najveći izvoz u kategoriji voća.

Kopirati
Drag cursor here to close