Ideja

Saudijski veleposlanik u BiH predlaže: Jedna nekretnina za jednog stranca

Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2017. u 11:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bilo bi dobro da BiH odobri stranim državljanima kupnju nekretnina. Barem jedna nekretnina za jednog stranog državljanina", rekao je u intervjuu za Dnevni avaz veleposlanik Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdulah Muminah.

Pozvao je vlasti u našoj zemlji da izmijene postojeće zakone i omoguće strancima kupnju nekretnina na teritoriju BiH te sugerirao kako u njegovoj zemlji ima puno onih koji bi željeli doći u posjed nekretnina u BiH.

Muminah je svoj poziv obrazložio tvrdnjom kako je takva prilagodba zakona nužna radi privlačenja inozemnih turista i njihovo investiranje u BiH.

Prema zakonima BiH, strani državljani mogu postati vlasnicima nekretnina u toj zemlji samo temeljem reciprociteta, odnosno pod uvjetom da i državljani BiH mogu stjecati nekretnine u državi iz koje je osoba koja želi kupiti nekretninu u BiH, prenosi Hina.

U proteklim je godinama u BiH zabilježen ogromni porast posjetitelja iz arapskih zemalja. Brojni među njima iskazali su zanimanje za kupnju kuća i zemljišta, a kako to zakonski ne mogu učiniti, za njih to čine posredničke tvrtke koje se registriraju kao formalni vlasnici.

Djelovanje takvih tvrtki vlastima je postalo sumnjivo pa je u 2016. godini provedena velika provjera njih više od stotinu.

Utvrđeno je kako su brojne među njima tek fiktivne i služe kao pokriće za "pranje" velikih novčanih iznosa, jer su s osnivačkim kapitalom od tek tisuću eura sudjelovale u prometu nekretnina vrijednih na stotine tisuća eura.

Saudijski veleposlanik potvrdio je kako je njegova zemlja zainteresirana za značajnije investiranje u BiH, koje je u protekle dvije godine bilo na razmjerno skromnoj razini od tek oko 100 milijuna eura.

"Taj će obujam u 2017. godini biti izuzetno povećan", kazao je Muminah ali je opet upozorio kako se očekuje stvaranje potrebnih zakonskih pretpostavki koje bi olakšale investiranje, posebice u privatnom sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close