Prevare

Satovi kupljeni za milijune, a nigdje PDV-a

Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2014. u 05:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) će izvršiti detaljniju analizu izvoza i uvoza skupocjenih satova zbog sumnje da postoje određene zloupotrebe, objavile su Nezavisne novine.

Naime, postoji sumnja da je veliki broj skupocjenih satova za koje je izvršen povrat PDV-a vraćen u BiH, čime je proračun BiH oštećen za značajna sredstva. Da stvar bude gora, nije nemoguće da su se ti satovi kroz razne kanale prodaje ponovo našli na bh. tržištu.

Prema podacima UNO, strani državljani su u proteklih nekoliko godina u BiH kupili više od 560 skupocjenih satova, čija je vrijednost veća od pet milijuna maraka.

Cijena sata 40.000 KM

Zanimljivo je da su ti satovi izneseni izvan carinskog područja BiH, tako da je u skladu sa zakonom urađen povrat poreza na dodatu vrijednost (PDV), odnosno oko 730.000 KM.

U ovom slučaju se radi o satovima čija je pojedinačna cijena veća od 5.000 maraka, dok među njima ima ručno rađenih satova, ali i zlatnih satova, čija pojedinačna cijena dostiže i 40.000 KM.

S druge strane, kada je u pitanju uvoz satova u BiH, podaci pokazuju da je prošle godine u BiH uvezeno 226.625 komada ručnih, džepnih i drugih satova, u vrijednosti od 4.133.004 KM.

Kada se sve to uzme u obzir, dolazi se do podatka da je prosječna vrijednost uvezenog sata mnogo niža od vrijednosti izvezenog.
Kako su naveli u UNO, među skupocjenim satovima kupljenim u BiH nalaze se najpoznatije svjetske marke kao što su IWC, Breitling, Cartier, Omega, Chopard, Longines, Tag Heuer, Le Coultre, Jaeger.

Također, u podacima se navodi da je među osobama koja su kupovala u BiH spomenute satove najviše državljana iz susjednih zemalja, ili zemalja Europske unije.

"Među kupcima iz EU je vrlo mnogo osoba čija imena govore da se radi o ljudima s ovih prostora, a koji žive izvan BiH. Oni su spomenute skupocjene satove kupovali u BiH na način da su u skladu sa zakonskim propisima tražili povrat PDV-a, jer su te satove iznosili izvan carinskog područja BiH", kazali su u UNO BiH.

Šoping ture

Kako tvrdi izvor Nezavisnih novina, mogućnost povrat PDV-a pri iznosu robe iz zemlje otvara mogućnost da se na nelegalan način izbjegne plaćanje ovog poreza. Naime, dovoljno je naći nekog tko živi u inozemstvu i da na svoje putne isprave kupi sat, a potom na granici zatraži povrat PDV-a. Stvar u BiH pojednostavljuje i to što veliki broj građana ima dvojno državljanstvo u Srbiji i Hrvatskoj.

Ako bi se poštovalo slovo zakona, sat za koji je napravljen povrat PDV-a, trebao bi se prijaviti u zemlji državljanina koji je kupio sat u BiH, te na njega platiti porez i carina matične zemlje. Međutim, kako tvrdi izvor banjalučkioh novina, ta praksa se ne poštuje, već se po pravilu sat vraća u BiH.

Također je općepoznato da državljani BiH u "šoping turama" u okruženju kupuju skupocjenu robu, tehničke uređaje ili garderobu, za koju traže povrat PDV-a u zemlji u kojoj su je kupili, a potom je ne prijave u BiH.

Izvor Nezavisnih navodi da kada netko za sat kupljen u Hrvatskoj izvrši povrat PDV-a u toj zemlji, može ga jednostavno staviti na ruku i ući u BiH i ne prijaviti ga za carinjenje.

Povrat za građevinski materijal

Stvar je u tome što carinik sat tretira kao osobnu stvar, a nije dovoljno kvalifiiciran da procijeni vrijedi li sat pet ili 50.000 KM.

Upravo iz tih razloga, iz UNO BiH namjeravaju uraditi posebnu analiza uvoza i prodaje satova, ali i ostale skupocjene robe, po osnovu koje su strani državljani tražili povrat PDV-a u BiH i tu robu iznosili izvan carinskog područja BiH.

"U toj analizi će se jasno pokazati koliko je točno iznosila količina uvezene skupocjene robe u BiH, po kojim vrijednostima je ista uvezena u BiH, a koja količina je prodana, posebno kupcima - stranim državljanima koji su kupljenu robu iznosili izvan carinskog područja BiH i po tom osnovu vršili povrat PDV-a", istakli su u UNO BiH.

Još su dodali da su, pored skupocjenih satova i zlatnog nakita, veći iznosi PDV-a od strane kupaca stranih državljana najčešće zahtijevani za kupovinu građevinskog materijala, opreme za centralno grijanje, vodoinstalaterske opreme, stolarije i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close