Posjet Hercegovini

Šarović u Bileći: Mljekari ''Pađeni'' uskoro dozvola za izvoz u EU

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2016. u 14:56 J.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilećka Mljekara ''Pađeni'' u roku od mjesec i pol dana trebala bi dobiti dozvolu za izvoz u Europsku uniju, zaključeno je danas nakon posjete izaslanstva iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čelu sa njegovim ministrom Mirkom Šarovićem.

Nakon obilaska pogona Mljekare ''Pađeni'', ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je cilj današnje posjete bio da se uvjere u ispunjenost uvjeta za izvoz njenih proizvoda u EU, odnosno dobivanje takozvanog ''europskog broja'', piše MojaHercegovina.com.

''Suština je u tome da se steknu uvjeti da ova tvrtka bude jedna od onih koje svoje proizvode mogu izvoriti širom Europske unije. Sljedećih dana nadležno će povjerenstvo doći u tvrtku, izvršiti po zakonu predviđene provjere, i uvjereni smo da će vrlo brzo, rekao bih da su u pitanju dani i tjedni, ova tvrtka dobiti odgovarajuću dozvolu za izvoz u EU. Uvjerili smo se da je ovo jedan od najboljih kolektiva u ovom dijelu Srpske, da je druga po veličini mljekara u RS, da je to moderan pogon, da zapošljava preko 90 radnika, da je mjesečni kapacitet već milijun kilograma i da je osposobljena da dnevno može preraditi preko 40 tisuća litara mlijeka sa ambicioznim planovima za 2018. godinu'', rekao je Šarović i dodao da će institucije u okviru ministarstva podržati ovaj projekt.

Izdavač dozvole u ovom slučaju je Ured za veterinarstvo koji je dio Ministarstva vanjske trgovine BiH. Njen direktor Ljubomir Kalaba danas je istaknuo da će povjerenstvo ministarstva već sljedećeg tjedna posjetiti Mljekaru ''Pađeni'' kako bi službeno utvrdilo da su ispunjene sve procedure koje zahtijeva Europska komisija.

''Što je viđeno ovdje izgleda da je to sto posto u redu. Na osnovu izvještaja, odmah ćemo izvršiti upis tvrtke ne europsku listu. Procedura traje mjesec ili 40 dana i poslije tog vremena ova tvrtka će biti validna na europskoj listi i moći će izvoziti u sve zemlje EU'', kazao je Kalaba.

Vlasnik Mljekare ''Pađeni'' Nenad Vukoje naglasio je da im je dobivanje izvozničkog broja i bilo u planu ove godine, a planiraju i proširenje kapaciteta tvornice te traženje potencijalnih kupaca na europskom tržištu.

''Ove godine je planirano proširenje naših kapaciteta za 20.000 litara, da možemo preraditi između 50 i 60 tisuča litara na dan. Već je dio opreme došao, a ovih dana treba se montirati da bismo sve to uklopili i ujedno već se radi i projektna dokumentacija za proširenje ovog objekta za 800 četvornih metara, a u taj novi dio oprema će ući tek sljedeće godine, tako da ćemo do 2020. potpuno ispuniti zacrtane planove i prema broju prerađenih litara mlijeka i otkupu i broju zaposlenih. Potencijalne kupce u EU trenutno nemamo, jer moramo imati papire kao preduvjet da bismo s nekim pregovarali. Nadam se da će se ti uvjeti obistiniti već ovoga tjedna. Izvoz prema EU znači ispunjenost snova koje smo kao obitelj zacrtali prije deset godina, da se naši proizvodi mogu naći na trpezama neke od zapadnih zemalja koje su nam bile nedokučive'', istakao je Vukoje.

Ministar Šarović obišao je tijekom jednodnevne posjete Bileći i tvrtku "Nik-Prom", najvećeg izvoznika sirove kože iz BiH sa godišnjim izvozom preko 30 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close