Zabrana na snazi

Šarović: Ostaje zabrana izvoza u Rusiju

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2016. u 13:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da BiH još neće moći izvoziti poljoprivredne proizvode u Rusku Federaciju jer su ruski fitosanitarni inspektori prilikom analize proizvodnih pogona u BiH našli brojne nepravilnosti.

On je rekao da službeni izvještaj analize ruskih inspektora još nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

"Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisutnost trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakovanja proizvoda", istakao je Šarović za portal "Klix".

On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sustav i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

Prema njegovim riječima, adresirane su i institucije koje su najodgovornije za takvo stanje.

"Sljedeći tjedan odmah ćemo poduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve preporuke uputit ćemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", naglasio je Šarović.

Ruska Federacija početkom kolovoza donijela je privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitetu inspekcijskog nadzora.

Nakon pregovora, ruski inspektori su od 18. do 20. kolovoza boravili u BiH, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i tvrtki koje izvoze robu na tržište Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close