Minus

Sarajevu prijeti financijski kolaps

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2015. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradu Sarajevu prijeti financijski kolaps, a time i gašenje institucije glavnog grada BiH, jer je usvajanjem, odnosno stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH /FBiH/, Federalni parlament isključio grad iz financiranja'', kazao je Feni vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Slaven Kovačević.

Nakon što je na snagu stupila izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Vlada Kantona Sarajevo je ocijenila da nije obvezna nastaviti financirati Grad Sarajevo i15. svibnja prošle godine uplatila je posljednju tranšu koju je grad dobijao kao grant.

Kovačević će, kako kaže, svoj mandat iskoristiti i da se Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji je izmijenjen u veljači 2014.godine, a u kojem je Grad Sarajevo, kao i drugi gradovi, Široki Brijeg, Tuzla, Mostar izbačeni iz financiranja, da se što je prije moguće pokrene inicijativa za izmjenu tog zakona.

Pojašnjava da u članu 12. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, nažalost, ne postoje gradovi kao jedinice lokalne samouprave, s bilo kojim koeficijentom.

''To nije dobro jer na taj način smo onemogućili financiranje svih gradova, pa tako i Grada Sarajeva ističe. Potpuno sam svjestan da Kanton Sarajevo ima indeks (ponder) 2, radi potrebe financiranja glavnog Grada Sarajeva, dok drugi kantoni imaju indeks 1 u preraspodjeli'', ističe Kovačević.

Apelira na Federalnu vladu i novi saziv Federalnog parlamenta da u što hitnijoj proceduri pokrenu izmjenu tog zakona još jednom i vrate gradove kao jedinice lokalne samouprave u financiranje izravno iz proračuna FBiH.

''Ono što je sporno to je da grad kao pojam u zakonu ne postoji, a radi se o jedinicama lokalne samouprave. Radi li se o omašci u što više želim vjerovati ili o namjeri u što ne želim povjerovati, to ne znam, ali gradovi kao jedinica lokalne samouprave u ovom zakonu nisu ni spomenuti'', rekao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close