Kriza

Sankcije Rusiji tresu i Njemačku

Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2014. u 13:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas kako dalje sankcije prema Moskvi mogu pogoditi njemačku ekonomiju, ali i istovremeno upozorila da toleriranje "moskovske agresije u Ukrajini" nije opcija.

''Ja sam rekla da sankcije mogu imati utjecaj za njemačke kompanije'', rekla je Merkel novinarima u Berlinu.

Kako prenose mediji, ona je upozorila da, također, ima utjecaj i ako se dozvoli da se granice u Europi pomjeraju i napadaju druge zemlje.

Merkel je dodala kako prihvaćanje ruskog ponašanja nije opcija i da je zbog toga potrebno da se pripreme dalje sankcije prema Moskvi.

S druge strane, tempo rasta prerađivačke aktivnosti u eurozoni usporio je u kolovozu na 13-mjesečni minimum, po danas objavljenim podacima londonske kompanije Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za prerađivački sektor eurozone, koji obračunava istraživačka kompanija Markit, pao je u kolovozu na 50,7 bodova s 51,8 bodova iz srpnja, objavio je BBC i dodao kako svi rezultati iznad 50 bodova ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 bodova na njezino slabljenje.

''Uslijed rasta napetosti u odnosima Europske unije i Rusije zbog ukrajinske krize, zabilježen je pad novih narudžbi i slabija aktivnost tvornica u eurozoni'', navedeno je u priopćenju Markita.

PMI za Njemačku, koja je najveći europski trgovinski partner Rusije, pao je u kolovozu na 11-mjesečni minimum od 51,4 bodova, dok je PMI u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji eurozone, pao na 46,9 bodova.

Jedini pozitivni podaci zabilježeni su u Irskoj, u kojoj je PMI u kolovozu porastao na 57,3 bodova, što predstavlja najvišu razinu od kraja 1999. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close