Izvještaj MMF-a

Sankcije i pad cijena nafte žestoko su uzdrmali ekonomiju u Rusiji

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2015. u 19:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema objavljenom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda, zajednički učinci sankcija i pad cijena nafte na globalnom tržištu nastavljaju usporavati rast ruskog gospodarstva.

Sankcije koje su zbog sukoba u istočnoj Ukrajini i dalje na snazi, a uključuju ograničen pristup financijskim tržištima Europske unije, ograničene investicije u Rusiju te restrikcije na poslovanje energetskih i naftnih kompanija već su 2014. donijele velike probleme ruskoj ekonomiji.

Pad cijena nafte je dodatni udarac na gospodarstvo

Pad cijena barela nafte na inozemnim tržištima ispod 50 dolara koja se u posljednjih godinu dana prepolovila (ljeti 2014. iznosila je oko 100 dolara) Rusiju košta 180 milijardi dolara godišnje jer su nafta i plin glavni izvozni proizvod u Rusiji koji predstavlja gotovo polovicu državnog proračuna.

Rusija je u međuvremenu radikalno podigla kamatne stope i poduzela dodatne mjere za obranu tečaja rublje (na čije je slabljenje dodatno utjecao i pad cijena nafte) te srezala državne troškove. Stanje se u prvoj polovici godine se stabiliziralo, ali rusko gospodarstvo je zapelo u recesiji. Investicije su stale, u zemlji raste nezaposlenost i domaća potražnja bilježi stalni pad, a ruski državni budžet tone u sve veći deficit.

MMF predviđa lagani oporavak sljedeće godine

''Izvanjski udarci, pridodani već postojećim strukturalnim slabostima svakako stavljaju određene utege na ruske potencijale za realizaciju gospodarskog rasta. Razborita fiskalna politika i pokretanje usporenih strukturalnih reformi mogla bi pripomoći Rusiji u ostvarivanju gospodarskog rasta'', izjavio je Ernesto Ramirez Rigo, šef misije MMF-a za Rusiju.

U 2016. godini Rusiji predviđaju blagi rast BDP-a za 0,2 posto, međutim, oporavak ekonomije će, osim uz daljnju primjenu odgovarajuće fiskalne politike, prvenstveno ovisiti o geopolitičkoj situaciji i razriješenju postojećih političkih tenzija.

Kopirati
Drag cursor here to close