Stopa pasivnosti

Samo Palestina gora od BiH

Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2017. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stopa pasivnosti bh. društva je 69 posto. Samo palestinski teritorij je tu gori od BiH. Posebno je težak položaj žena u ruralnim sredinama, u radno sposobnom dobu, gdje njih ima oko 500.000 neaktivnih'', rekao je za Dnevni avaz ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan.

Kaže kako bismo samo po osnovu smanjenja nezaposlenosti i neaktivnosti trebali imati stopu gospodarskog rasta od tri do četiri te da je ''slabo išta'' ostvareno od projekcija iz izvještaja Direkcije za ekonomsko pitanje koje se odnose na 2016.

Domljan ističe kako je sve što se tiče rasta koji je ispod šest, odnosno sedam posto, neprihvatljivo za BiH iz više razloga, a prvi je ogromna nezaposlenost i neaktivnost.

Naglašava kako trenutno nema nikakvog nagovještaja da bismo mogli imati takvu stopu, s obzirom na to da ne postoje programi, vizije, strategije ekonomskog razvoja, izvoza, zapošljavanja i slično.

Naime, Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH zaduženo za socioekonomsko planiranje razvojne politike naše države, krajem 2015. godine objavilo je izvještaj pod nazivom ''Informacija o perspektivama BiH 2016.-2018. Godine'', koji je ulio optimizam kada je u pitanju ekonomski oporavak zemlje.

Između ostalog, u tom dokumentu, zasnovanom na službenim statističkim podacima, navedeno je da se u 2016. očekivao ekonomski rast s realnom stopom od 3,1 posto, rast stranih investicija od 9,6 posto, a istaknuto je i da se očekuju pozitivna dešavanja na tržištu rada. Slične projekcije odnose se i na 2017., odnosno 2018. godinu, navodi Avaz.

Ističući da je ovaj dokument do sada više puta revidiran, iz DEP-a su odgovorili da je veći dio pretpostavki ostvaren u 2016. godini. Tvrde tako da procjena ekonomskog rasta u BiH od tri posto nije preoptimistična s obzirom na nisku polaznu osnovu u smislu nižeg životnog standarda u BiH, a da su se procjene rasta BDP-a iz dokumenta pokazale validnim.

''Što se tiče tržišta radne snage, u avgustu 2016. godine nastavljen je rast broja zaposlenih u BiH od 1,7 posto u poređenju s istim mjesecom 2015., što je nešto više od projiciranog rasta broja zaposlenih od 1,5 posto godišnje'', rekli su za Dnevni avaz iz DEP-a.

Dodaju kako je u 2016. godini bh. gospodarstvo bilježilo povećanje zaposlenosti kao i prihoda od izravnih i neizravnih poreza, te gospodarski kao i rast izvoza.

''Ovaj trend će se nastaviti ako se nastavi s provođenjem strukturnih reformi i održi politička stabilnost. Važno je da istovremeno ne dođe do pada gospodarske aktivnosti u regiji i na europskim tržištima od kojih zavisi bh. izvoz'', naveli su iz DEP-a, naglašavajući da, što se tiče investicija, zemlje u tranziciji bilježe pad izravnih stranih ulaganja, što se ogleda kako na zemlje u okruženju tako i na BiH.

Domljan pak ističe kako je u BiH najgore to što nije provedeno rasterećenje rada, a što je ključna stvar Reformske agende. On smatra da je nelogično opterećivati nešto čega imamo u izobilju, a to je radna snaga.

''Treba rasteretiti rad, a opteretiti potrošnju i imovinu i onda će poslodavcu biti lakše zaposliti. Ovako on mora za 100 KM plaće dati još skoro 100 KM na ime poreza, doprinosa i parafiskaliteta. Kad bismo to oborili na 40 posto, to bi bilo stimulativno poslodavcima da počnu zapošljavati, do tada oni to neće raditi'', dodao je.

Domljan napominje kako ambijent u BiH ni što se tiče stranih investicija nije povoljan niti će biti sve dok koliko-toliko ne bude funkcionirala pravna država.

''Ako je pravni sustav loš, pristup kapitalu vrlo težak, a nameti veliki, naravno da će biti vrlo teško obavljati ekonomsku aktivnost'', istaknuo je Domljan.

Kopirati
Drag cursor here to close