Novo poglavlje

SAD-Kuba: Prvi redovni let u 50 godina

Gospodarstvo / Flash | 31. 08. 2016. u 15:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka aviokompanija JetBlue je započela danas s Floride prvi redovni komercijalni let između Sjedinjenih Američkih Država i Kube u posljednjih 50 godina, otvorivši novo poglavlje u odnosima dva bivša neprijatelja iz Hladnog rata.

Avion JetBlue je poletio oko 10.15 sati s aerodroma Fort Lauderdale, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država, s destinacijom Santa Clara, u središnjem dijelu kubanskog otoka, gdje je sletio jedan sat kasnije. Let JetBluea je dio od 110 dnevnih letova predviđenih po sporazumu zaključenom u veljači između Washingtona i Havane, nakon otopljavanja njihovih odnosa.

Prvi let je dio “velikih povijesnih trenutaka”, rekao je Mark Wales, direktor aerodroma na Floridi, uporedivši događaj s padom Berlinskog zida i prvim koracima čovjeka na Mjesec.

''Ovo je mali putnički avion, ali ogroman napredak za ponovno povezivanje čovječanstva'', rekao je on novinskoj agenciji AFP.

''Radi se o važnoj etapi u odnosima između dvije zemlje'', rekao je AFP-u Jorge Duany, direktor Instituta za kubansko istraživanje na međunarodnom univerzitetu na Floridi.

Kopirati
Drag cursor here to close