I to je BiH

Sa 16 znanstvenih radova radi kao pekarica

Gospodarstvo / Flash | 29. 04. 2016. u 07:05 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već smo se navikli na činjenicu da mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Većina njih traži načine kako da dođu do ekonomski razvijenih zemalja. Međutim, ima i onih koji žele ostati, ali nemaju šansu napredovati piše N1.

Organizam čovjeka reagira na kofein jednako burno kao i na alergiju, otkrila je biologinja Danijela Ćetković u istraživanju provedenom na štakorima.

To je samo jedan od 16 njenih znanstvenih radova koji su predstavljeni na međunarodnim znanstvenim konferencijama.

Iako je dane i noći provodila u laboratorijima PMF-a, tjedne u planinama i šumama kako bi vršila istraživanja i stekla što više praktičnog znanja posao je našla u - pekari.

"Naručujem od jaja i brašna do peći za kolače. Nisam zadovoljna, jeste da danas mnogi ljudi nemaju posla, ali bih htjela raditi u struci", otkriva Danijela Ćetković.

Natječaj za zaposlenje biologa nisu česti, a Danijela se prijavljivala na svaki. Bez političkih i rodbinskih veza kaže da je to Sizifov posao. Bila je pobornik da mladi ne trebaju bolju budućnost tražiti izvan granica BiH. Spoznaja da ovoj zemlji ne trebaju znanstvenici tjera je na drugačija razmišljanja.

"Zbog situacije kakva je ovdje gubim nadu i nemam više ni snage ni živaca da se borim s vjetrenjačama. Ako u skorije vrijeme ne bude ništa pokušaju da izganjam stipendiju, da idem vani ili da idem da radim bilo što samo da se sklonim odavde jer ova okolina ne utiče pozitivno što se tiče posla", dodala je.

Danijela je za N1 pričala o kolegama s fakulteta koji su posustali u traženju posla, završili tečaj za njegovatelje i otišli u Njemačku da rade za pristojnu plaću.

U državi bez razvijenog gospodarstva diplomci prirodnih znanosti nemaju što tražiti, smatraju i u Centru za razvoj karijere.

"Nema proizvodnih fabrika, nemamo mi njemački Henkel ili nešto slično i onda nema ni potrebe za takvim kadrom. Oni obično završe u obrazovnom sektoru", kazao je Ljubiša Mićić, Centar za razvoj karijere .

Većina mladih koja dolazi na sajmove zapošljavanja ili održani banjalučki Festival karijere, imaju isti cilj - da pronađu način odlaska.

Kopirati
Drag cursor here to close