DIXY

Ruski trgovinski lanac želi povećanje uvoza voća i povrća iz Srbije; EU prijeti Beogradu!

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2014. u 09:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od vodećih ruskih trgovinskih lanaca ????? zainteresiran je za povećanje uvoza voća i povrća iz Srbije, objavilo je na svojoj internetskoj stranici srbijansko ministarstsvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izaslanstvu ovog trgovinskog lanca na čelu s potpredsjednikom za logistiku i međunarodnu suradnju Maratom Magejevom domaćin u Beogradu bio je srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić, a najavljen je i niz sastanaka s najvećim proizvođačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji.

- Nakon sastanka očekuju da će potpisati prve ugovore sa srpskim partnerima i najavljuju da će u tom slučaju prve isporuke robe za Rusiju krenuti već sljedećeg tjedna", navedeno je na web stranici srbijanskog ministarstva.

Tvrtka "Diksi" predstavljena je kao treći po veličini trgovinski lanac u Rusiji s više od 2.000 maloprodajnih objekata diljem zemlje.

Kako se navodi, "Diksi" je dosad iz Srbije uvozio male količine voća i povrća, "ali nakon što je Rusija uvela sankcije na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU, kompanija je zainteresirana da se na prvom mjestu poveća uvoz voća i povrća iz Srbije", te da "asortiman srpske robe u svojim objektima proširi i na konzervirano voće i povrće".

Ministar trgovine Rasim Ljajić ranije je izjavio kako Srbija neće dopustiti prepakiranje robe iz države Europske unije niti reeksport proizvoda iz članica EU na rusko tržište preko svog teritorija jer bi time "sebi pričinila štetu i ugrozila vlastiti izvoz u Rusiju".

Prošlog tjedna ministarstvo trgovine najavilo je da će Srbija formirati koordinacijski centar za pomoć srpskim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i uvesti stroge kontrole kako bi se spriječio eventualni reeksport robe iz država EU preko Srbije.

Kako je priopćeno, koordinacijski centar radit će pri Gospodarskoj komori Srbije (PKS) i biti dostupan izvoznicima 24 sata dnevno, uz stalni kontakt s Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Srbiji, kako bi se “u hodu” rješavale eventualne nesuglasice i problemi vezani za izvoz na rusko tržište.

Iz Bruxellesa je u Beograd u četvrtak stigao demarš da Srbija ne koristi ruske sankcije Uniji kako bi pojačala izvoz svojih proizvoda u Rusiju, a vlada je najavila da će premijer Aleksandar Vučić odgovoriti na zahtjeve Unije.

Kopirati
Drag cursor here to close