Zapljena dionica

Rusija preuzima kontrolu nad kompanijom oligarha

Gospodarstvo / Flash | 26. 09. 2014. u 13:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je krenula u preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom od oligarha Vladimira Jevtušenkova u petak, zaplijenivši dionice njegovog konglomerata "Sisteme" u kompaniji, što je produbilo strahove ulagača.

Moskovski sud naredio je zapljenu udjela "Sisteme" u Bašnjeftu dan nakon što je sudac odbio osloboditi Jevtušenkova, koji se nalazi u kućnom pritvoru i sumnjiči se za pranje novca tijekom preuzimanja naftne tvrtke 2009.

Vladimira Jevtušenkova, 15. najbogatijeg čovjeka Rusije s bogatstvom koje je časopis Forbes procijenio na devet milijardi dolara, sud je optužio za malverzacije tijekom privatizacije Bašnjefta.

Zbog sumnje u pranje novca Jevtušenkovu je 16. rujna određen kućni pritvor.

Taj je slučaj izazvao strahove kod ulagača da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji zagovara "državni kapitalizam", želi pojačati intervenciju u gospodarstvu dok se Rusija bori s zapadnim sankcijama koje su joj nametnute zbog ukrajinske krize.

Također je potaknuo usporedbe sa sudbinom bivšeg ruskog milijardera Mihaila Hodorkovskog koji je proveo deset godina u zatvoru zbog sličnih optužbi, a pušten je na slobodu u prosincu.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da je svaka usporedba slučaja Jevtušenkov i Hodorkovski "neutemeljena i neprimjerena".

Podsjetimo, u Hrvatskoj je Vladimir Jevtušenkov poznat po tome što je prije osam godina na Mljetu za pet milijuna eura kupio zemljište. Ondje je planirao sagraditi 110 milijuna eura vrijedan turistički kompleks. Ali, nije se mogao upisati kao vlasnik zemljišta, jer je dio terena registriran kao šuma i ne smije se prodati strancima, prenosi Dnevnik.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close