Ide zima

Rusija počela smanjivati isporuke plina Europi

Gospodarstvo / Flash | 02. 10. 2014. u 06:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski plinski div Gazprom, koji je pod državnom kontrolom, od rujna isporučuje manje plina Poljskoj, Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj - nakon što je Europska unija počela slati plin Ukrajini - što predstavlja jasno upozorenje Moskve uoči sezone grijanja koja službeno počinje danas.

Smanjenje isporuke plina Slovačkoj za 50 posto dosad je najveće, a premijer Robert Fico rekao je da će sazvati krizni sastanak vlade ako se to nastavi.

"Ruska strana govori o tehničkim problemima, o potrebi punjenja spremnika za zimu", kazao je Fico. "Ja sam upotrijebio ovu frazu i ponovno ću je upotrijebiti: plin je postao sredstvo u političkoj borbi", dodao je.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, prijatelj Vladimira Putina, pozvao je u srijedu Europsku uniju i Rusiju da, usprkos ukrajinskoj krizi, "izađu iz spirale sankcija", na konferenciji u Rostocku, na sjeveru Njemačke, prenijela je Hina.

"Međusobne sankcije neizmjerno škode objema stranama", rekao je Schroeder u govoru pred 400 sudionika konferencije o njemačko-ruskim gospodarskim vezama.

"Zato pozivam europske i ruske političare da izađu iz spirale sve oštrijih gospodarskih sankcija", rekao je bivši socijaldemokratski kancelar (1998-2005), aktualni predsjednik nadzornog odbora Nord Streama, plinovoda koji Rusiju preko Baltika povezuje s Europom.

Zauzeo se za dijalog kao "jedini način da se oživi povjerenje". "Mir i stabilnost na našem kontinentu mogu zavladati samo ako postoji čvrsto partnerstvo s Rusijom", dodao je, istaknuvši da Moskvu ne treba izolirati.

Schroeder je 70. rođendan proslavio u travnju u društvu s Vladimirom Putinom, što je naišlo na kritike u Njemačkoj dok je ukrajinska kriza bila na vrhuncu, prenijela je Hina.

Schroeder je posvojio dvoje ruske djece uz pomoć, pišu glasila, predsjednika Putina koji je u Dresdenu, u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, u vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza radio za KGB, sovjetsku tajnu policiju.

Kopirati
Drag cursor here to close