Osveta?

Rusija izrekla zabranu uvoza voća i povrća iz Poljske

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2014. u 12:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je objavila u srijedu zabranu uvoza voća i povrća iz Poljske i priopćila je da bi mogla proširiti tu zabranu na ostatak Eropske unije, u očiglednoj osvetničkoj mjeri za nove zapadne sankcije zbog ukrajinske krize, koje su joj nametnute dan ranije.

Moskva, koja kupuje voće i povrće iz EU u vrijednosti dvije milijarde eura godišnje i daleko je najveće tržište za plasman tih proizvoda, tvrdi da je zabrana uvedena iz sanitarnih razloga, prenosi Reuters.

Poljski uzgajivači voća i povrća tvrde da je zabrana politička, iako Rusija to negira. Moskva je često kritizirana u prošlosti da koristi sanitarne inspekcije kako bi ograničila trgovinu sa zemljama s kojima je u političkom sporu. EU je priopćila da proučava rusku objavu, nazivajući je iznenađujućom.

Zabrana je uslijedila dan nakon što su Europska unija i Sjedinjene Države uvele prve sankcije koje pogađaju široke sektore ruske ekonomije, ograničavajući prodaju opreme za naftnu i vojnu industriju i ograničavajući pristup bankama pod državnom kontrolom zapadnim tržištima kapitala.

Moskva negira zapadne optužbe kako naoružava i podržava pobunjenike koji se bore protiv ujkrajinskih snaga na istoku zemlje. Ruski dužnosnici osudili su jučerašnje sankcije.

Pritisak za uvođenjem sankcija drastično je porastao na Zapadu nakon 17. srpnja, kada je zrakoplov malezijske zrakoplovne kompanije oboren iznad pobunjeničke teritorije, iz kako Washington i Bruxelles vjeruju, rakete zemlja-zrak nabavljene iz Rusije.

Sudeći po brojkama Europske komisije, EU je prodala Rusiji voća u vrijednosti 1,2 milijarde eura i povrća u vrijednosti 886 milijuna eura, što čini 28 posto ukupnog izvoza voća iz EU i 21,5 posto izvoza povrća. Za neke članice EU, među kojima je Poljska, ti postotci čak su i viši.

Uvodeći prva ograničenja Poljskoj, koja je bila članica sovjetskog bloka do prije više od dva desetljeća, Moskva sankcionira jednu od članica EU koje su najveći zagovornici oštrijih sankcija protiv Rusije zbog njene podrške pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Ruska veterinarska i fitosanitarna nadzorna služba (VPSS) ograničit će uvoz voća i povrća iz Poljske od 1. kolovoza "zbog kršenja cerifikacije i verifikacije karantinskih proizvoda", priopćio je glasnogovornik VPSS-a Aleksej Aleksinko.

On je izjavio da je potez dio plana VPSS-a ograničiti izvoz određenih vrsta voća i povrća iz kompletne EU. Iz VPSS-a je priopćeno da će se odlučiti o sudbini kompletnog izvoza voća i povrća iz EU u Rusiju za tjedan ili dva.

Kopirati
Drag cursor here to close