Tko izvozi?

Rusi od BiH traže odgovore

Gospodarstvo / Flash | 25. 11. 2014. u 13:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nerealno velikog izvoza pojedinih proizvoda iz BiH u Rusiju i sumnje da roba iz EU preko BiH završava na njihovom tržištu, Rusi od BiH traže odgovore, piše B92.

U krajnjem slučaju mogla bi uvesti i sankcije i zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Za početak, Ruska Federacija od institucija BiH zatražila je hitan odgovor o tome koliko BiH proizvede određenih poljoprivrednih proizvoda i na kojim površinama je to zasađeno, prije svega jabuka, krušaka, krumpira i grožđa.

"Plašimo se zabrane izvoza iz BiH u Rusiju i na to smo upozoravali, jer znalo se da će nakon što je Rusija uvela sankcije EU doći do pritiska na BiH u smislu da se preko nje izvozi u Rusiju“, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara iz RS.

Inače, i Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor RF nedavno je održala hitan sastanak sa predstavnikom Ambasade BiH u Moskvi jer se, prema njihovim podacima, uvoz voća i povrća povećao više od tri puta.

"U prvih devet mjeseci 2013. godine izvoz iz BiH zabilježen je u količini od 1.014 tona proizvoda iz oblasti zemljoradnje i voćarstva, a u prvih devet mjeseci ove godine izvoz spomenutih proizvoda iz BiH realiziran je u količini od 3.123 tone“, navodi se u pismu Ivana Brabalića, veleposlanika BiH u Rusiji, koje je poslao na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema informacijama potvrđenim iz više izvora, situacija s izvozom u Rusiju iz BiH je potpuno jasna. Radi se o tome da nakon što je Rusija uvela sankcije zemljama EU, poljoprivrednici i proizvođači iz tih zemalja preko BiH pokušavaju svoju robu plasirati u Rusku Federaciju.

"To ne rade proizvođači već mešetari i tajkuni koji su iskoristili trenutak i vjerojatno uvoze i vrše reeksport“, kaže Dojčinović te naglašava kako je proizvođačima u BiH bilo dobrodošlo što je Rusija uvela sankcije EU i da su tu mnogi vidjeli svoju šansu, ali da će, kako stvari sada stoje, koristi imati samo tajkuni i pojedinci.

S druge strane, u Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da će zvršiti analizu izvezenih proizvoda u Rusiju.

Kopirati
Drag cursor here to close