Raskid ugovora radnicima

Rusi napuštaju Rafineriju nafte Brod?

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 20:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Nestro petrol, koja je u sastavu Optima grupe, kompanije u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, odnosno Zarubežnjefta, obavijestila je radnike o raskidu kolektivnog ugovora, jednako kao i u ostalim članicama grupe, Rafineriji Brod i Rafineriji ulja Modriča, javlja BN Televizije.

Odluka o otkazu Posebnog kolektivnog ugovora potpisana je 20 veljače. Kako neslužbeno doznaje BN Televizija uprava Optima grupe ovih dana boravila je u Moskvi gdje je bilo riječi o povlačenju s tržišta Republike Srpske. Prve informacija o povlačenju Rusa iz rafinerije nafte Brod pojavile su se u prosincu 2014,, a kao razlog navodila se neisplativosti poslovanja.

Rusi su s vladom RS-a zaključili ugovor u veljači 2007. godine o kupnji Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i kompanije Petrol, a ugovor je nosio oznaku "strogo povjerljivo", pa je izazvao sumnje u javnosti, prenosi Poslovni.hr.

''Činjenica je da je u postrojenja rafinerije u Bosanskom Brodu dosta uloženo, ali se postavlja pitanje zbog čega osam godina nakon kupnje nisu izmirena dugovanja. Cijeli proces privatizacije naftnog sektora odvijao se pod nerazjašnjenim okolnostima'', rekao je za Deutsche Welle ekonomski analitičar Siniša Vukelić,

"Prvi put sjednica Narodne skupštine RS-a bila je zatvorena za javnost. Prodajete naftnu industriju, nešto što iz javnog sektora, na zatvorenoj sjednici kupcu za kojeg se nije znalo tko je. Znamo da je ruska državna kompanija Zarubežnjeft vlasnik 40 posto Njeftegazinkora, ali se ne zna tko su trojica ostalih fizičkih osoba koji drže 60 posto", kaže Vukelić.

Prema njegovim riječima, naknadnim aneksima ugovora vlada RS-a dala je ruskim partnerima monopol nad naftnim resursima u RS, ali i udio u Janafu, čiji je terminal u brodskoj rafineriji ostao u njihovom vlasništvu nakon rata.

"U osnovne razloge za negativan rezultat poslovanja Rafinerije nafte Brod spadaju obujam prerade sirovina koji je nedovoljan za ostvarenje dobiti. Obujam prerade izravno ovosi od dostupnosti tržišta i marže pokrića. Veliki dio troškova poslovanja otpada na fiksne troškove, a tu je i visoka razina financijskih obveza i kamata na kredite", rečeno je Deutsche Welleu iz Rafinerije nafte Brod.

Prema podacima Deloittea iz 2013., akumulirani gubitak rafinerije u Brodu veći je od 232 milijuna eura, a zaduženost je deset puta veća od vrijednost temeljnog kapitala.Iz Porezne uprave Republike Srpske nedavno je priopćeno da je Rafinerija Brod uplatila 30 milijuna maraka zaostalih dugovanja, koji su naslijeđeni od privatizacije. Plan otplate pokrenut je tek u srpnju 2014. godine, sedam godina nakon ruskog preuzimanja naftnog sektora, a ostatak poreznih dugova iznosi još 88 milijuna maraka.

"Odluku o raskidu kolektivnog ugovora donijeli smo imajući u vidu planirane promjene u radu poslodavca, s ciljem postizanja boljih uvjeta rada i optimizacije poslovanja, uvažavajući prava radnika i rad sindikata", stoji u izjavi uprave Nestro petrola, prenosi Poslovni.hr.

Naravno, odluka o otkazu kolektivnih ugovora izazvala je strah među radnicima jer je tumače kao uvod u veći broj otkaza. Samo u brodskoj rafineriji zaposleno ih je 1236. Kako doznaje BN televizija, odluka o tome da se pojedini radnici premjeste u proizvodne jedinice znatno udaljene od njihovog mjesta stanovanja, također se tumači kao pritisak na radnike da sami daju otkaze.

Na upit Deutsche Wellea o otkazima, iz Optima grupe odgovoraju da će optimizaciju broja zaposlenih, provesti kroz umirovljenje dijela radnika, čija će radna mjesta biti ukinuta. 

Kopirati
Drag cursor here to close