Novatek

Rusi će istraživati naftu i plin u Crnoj Gori

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 14:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska nezavisna plinska kompanija "Novatek" u konzorciju s talijanskom kompanijom ENI pobijedila je na natječaju i sklopila ugovore o koncesiji za istraživanje ugljikovodika u Crnoj Gori, objavio je ruski poslovni list "Kommersant", a prenosi RBTH.

Kompanije su se obvezale da će napraviti tri glavne i jednu dodatnu bušotinu. U prvoj fazi istraživanja fosilnog goriva investicije će iznositi 85 milijuna eura, a u drugoj 12 milijuna eura. Koncesija se daje na 30 godina.

Rusko-talijanski tandem pobijedio je u vrlo jakoj konkurenciji. Rivali su mu bili ozbiljni konzorciji. Jedan je američko-austrijski, čine ga Marathon Oil i OMV, a drugi englesko-grčki, u čijem sastavu su kompanije Energean Oil i Mediterranean limited. Zainteresiranost za projekte su 2011. godine pokazali i francuski Total, norveški Statoil i talijanski Edison.

U Crnoj Gori su nalazišta fosilnog goriva otkrivena još sredinom prošlog stoljeća. Rezerve nafte u jadranskom priobalnom pojasu mogu iznositi 7 milijardi barela, a prirodnog plina oko 425 milijardi kubnih metara. Takvu procjenu je 2007. godine iznijelo Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

"U regiji postoje rafinerije i transportna infrastruktura, što je potrebno za naftnu industriju. Postoje čak i međunarodni naftovodi, što će kompanijama koje budu eksploatirale naftu olakšati njen daljnji plasman", napominje analitičar Grigorij Birg.

Ne može se, međutim, reći da je dobivanjem pristupa istraživanju priobalnog pojasa kompanija "Novatek" postigla veliki uspjeh.

Prema mišljenju Alekseja Grivača, zamjenika direktora za plinska pitanja Fonda nacionalne energetske sigurnosti (FNEB), tu postoji određeni ekonomski rizik.

"Novatek tek treba ispitati ima li priobalni pojas Jadrana količinu nafte koje se isplati eksploatirati, tako da je to vrlo rizičan korak. Međutim, u cjelini gledano, dobro je što se između dviju zemalja razvija suradnja u naftnoj i plinskoj sferi, i pored određenih političkih nesporazuma", zaključuje Grivač.

Kopirati
Drag cursor here to close