Nesreća

Rudari više ne žele ulaziti u Raspotočje

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2014. u 08:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari više neće silaziti u polje jame Raspotočje u kojem se dogodila nesreća, potvrdio je predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Gostujući u emisiji 'Danas' Radija Bosne i Hercegovine Husić je rekao kako treba otvoriti novo polje koje će, uz nova ulaganja, biti sigurno za rad rudara.

''Razmišljati da treba nastaviti eksploataciju ugljena iz tog polja, nema govora. Imaju oni urađenih projekata kada je u pitanju Raspotočje, i u rudniku Zenica, i u drugim nekim institucijama koje su se bavile Zenicom. Samo da jedan od tih urađenih projekata, koji su kvalitetni, izvade na stol i krenu u realizaciju urađenog projekta. To krilo, zapad, nek' ga razvijaju, investiraju i stvaraju uvjete rada u tom dijelu'', dodao je Husić.

Podsjećamo, Esad Ćivić, direktor Rudnika mrkog ugljena Zenica, u čijem je sklopu Rapostočje u kojem je smrtno stradalo pet rudara, rekao je kako neće biti zatvaranja jame.

''Odluku o zatvaranju dijela ili cijele jame donose federalni rudarski inspektori. Takve odluke nema. Kad se govorilo o zatvaranju, govorilo se o mogućnosti zatvaranja jednog otkopnog polja, dijela hodnika u kojima se često događaju gorski udar, a nikako cijele jame, kazao je Ćivić.

O zatvaranju Raspotočja govorilo se i prije četiri godine, ali je tada sve nazvano nespretnošću resornom ministra Vahida Heće da će biti pretvorena u skladište plina. Sve je demantirano, a obećano je kako će ''biti poduzeti napori na njenoj modernizaciji radi lakše eksploatacije ugljena''.

Inače, nakon nesreće u kojoj je smrtno stradalo pet rudara, aktualizirala se priča o lošem stanju u bh. rudnicima te nedovoljnom ulaganju.

Kopirati
Drag cursor here to close