Tuzla

Rudari prijete 'otimanjem' zgrade Vladi

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2014. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospodo iz Vlade Tuzlanske županije, vi ste u našoj rudarskoj zgradi koja je sagrađena rudarskom mukom. Ako rudari ,Kreke od 16. prosinca ne budu imali pravo na zdravstveno osiguranje, 17. prosinca nemojte čekati nas rudare da bi izašli iz naše zgrade, napustite je sami, bit će bolje po vas'', navodi se u priopćenju Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH u potpunosti poštuje zakonito pravo Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanske županije da potražuje izmirenje obveza na ime zdravstvenog osiguranja uposlenika u ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla u Tuzli.

''Točno je da su neizmirene obveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TŽ-a od ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla u Tuzli za 2014. godinu 4.200.000 KM. Ovom prilikom ne želimo govoriti o Zakonu o financijskoj konsolidaciji rudnika iz 2009. godine i obvezama županija u kojima egzistiraju rudnici na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u rudnicima'', kaže se u priopćenju Sindikata.

Kako se dodaje, na zahtjev Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i sindikalne organizacije ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla u Tuzli, Uprava ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla je predstavila da je na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla u Tuzli, Zavodu zdravstvenog osiguranja je od 1. siječnja 2010-31.prosinca 2013. godine uplaćen iznos u visini od 42.200.000 KM.

Također, na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla u Tuzli, Zavodu zdravstvenog osiguranja je od 1. siječnja 2014. do 1. prosinca 2014. godine uplaćen iznos u visini od 3.500.000 KM.

Iz Sindikata napominju i da, ovom prilikom, ne žele komentirati kvalitetu usluga koji se pruža od Zavoda zdravstvenog osiguranja, a ni broj uposlenika ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli koji koriste usluge, ali da bi bilo svakako korisno uraditi analizu navedenog.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od svih odgovornih, a to su Nadzorni Odbor ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli, Uprava ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli, Vlada TK i Zavod Zdravstvenog osiguranja TŽ-a da učine zdravstvenu zaštitu uposlenika u ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli neupitnom.

Kako iz vlade TK-a energično upozoravaju rudare Kreke da od 16. prosinca 2014 godine neće biti u mogućnosti koristiti usluge Zavoda zdravstvenog osiguranja TŽ , Sindikat upozorava da poslenici u Rudnicima uglja Kreka u Tuzli moraju imati konstantno pravo na korištenje usluga Zavoda zdravstvenog osiguranja TŽ-a.

''Puno toga se rudarima oduzelo na nezakonit i kriminalan način. Puno toga smo se i odrekli, a u korist građana TŽ-a i Federacije BiH. Cijena električne energije je najjeftinija u regiji isključivo zaslugom rudara FBiH i prvenstveno rudara Kreke'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close